Udruga Urbani separe, koja metodama taktičkog urbanizma propituje problematična područja u centru grada Rijeke stavljajući fokus na održivi razvoj, aktivno građanstvo i neformalno obrazovanje, u ponedjeljak, 14. ožijka, u 18 sati, počinje s nizom javnih razgovora, tzv. Ćakula, koji za cilj imaju unaprjeđenje javnog prostora i života u riječkoj Kružnoj ulici.

Naime, Kružna ulica, iako u samom centru grada, nerijetko je percipirana kao zapuštena, neuredna i nesigurna, a nekadašnja pregršt kulturnih sadržaja i aktivnosti danas je zatomljena. Također, nakon jednog od pokušaja ozelenjavanja Kružne ulice tzv. urbanim separeima, odnosno urbanim mobilijarima s mediteranskim biljem, Kružna je trenutno ponovno prazna i “siva”.

“Ćakula” s njemačkim arhitektima

Kako bi se sva ova i druga pitanja naslovila iz druge, “strane” perspektive, Urbani separe na prvoj Ćakuli u Kružnoj ugošćuje predstavnike njemačkog arhitektonskog studija ConstructLab, suradničke građevinske prakse koja projekte na kojima radi postavlja u njihov društveni, ekološki i vremenski kontekst, povezujući kreativno i praktično te razmišljanje i stvaranje. Kao kolektiv, sudjelovali su na Venecijanskom bijenalu arhitekture prošle godine, na Bijenalu arhitekture 2019. u Chicagu, na velikom suradničkom projektu Baupalast u Berlinu te na brojnim manjim i većim intervencijama u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u i drugdje.

Ovisno o vremenskim prilikama, razgovor će se voditi u javnom prostoru ulice ili u prostorima Omladinskog kulturnog centra Palach, a tema će biti: Kako sveprisutnim, brojnim problemima ulice pronaći prostorno rješenje odnosno, kako obična klupa može spojiti zajednicu Kružne, odgovoriti na potrebe stalnih i povremenih korisnika i braniti kvalitetu života susjeda.

Pozvani svi zainteresirani za bolji život Kružne

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, a pozvani su svi zainteresirani za bolji život Kružne ulice. Budući da je ulica trenutno prazna, sudionike/ce se poziva da, ako mogu, ponesu rekvizit za sjedenje.

Program je osmišljen i provodi se u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien.

Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Aktivnost je organizirana u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, a sve sudionike se poziva da ih se i pridržavanje.