Udruga Urbani separe, koja metodama taktičkog urbanizma propituje problematična područja u centru grada Rijeke stavljajući fokus na održivi razvoj, aktivno građanstvo i neformalno obrazovanje, u ponedjeljak, 14. ožijka, u 18 sati, počinje s nizom javnih razgovora, tzv. Ćakula, koji za cilj imaju unaprjeđenje javnog prostora i života u riječkoj Kružnoj ulici.

Naime, Kružna ulica, iako u samom centru grada, nerijetko je percipirana kao zapuštena, neuredna i nesigurna, a nekadašnja pregršt kulturnih sadržaja i aktivnosti danas je zatomljena. Također, nakon jednog od pokušaja ozelenjavanja Kružne ulice tzv. urbanim separeima, odnosno urbanim mobilijarima s mediteranskim biljem, Kružna je trenutno ponovno prazna i “siva”.

“Ćakula” s njemačkim arhitektima

Kako bi se sva ova i druga pitanja naslovila iz druge, “strane” perspektive, Urbani separe na prvoj Ćakuli u Kružnoj ugošćuje predstavnike njemačkog arhitektonskog studija ConstructLab, suradničke građevinske prakse koja projekte na kojima radi postavlja u njihov društveni, ekološki i vremenski kontekst, povezujući kreativno i praktično te razmišljanje i stvaranje. Kao kolektiv, sudjelovali su na Venecijanskom bijenalu arhitekture prošle godine, na Bijenalu arhitekture 2019. u Chicagu, na velikom suradničkom projektu Baupalast u Berlinu te na brojnim manjim i većim intervencijama u Njemačkoj, Portugalu, Francuskoj, Švicarskoj, SAD-u i drugdje.

Ovisno o vremenskim prilikama, razgovor će se voditi u javnom prostoru ulice ili u prostorima Omladinskog kulturnog centra Palach, a tema će biti: Kako sveprisutnim, brojnim problemima ulice pronaći prostorno rješenje odnosno, kako obična klupa može spojiti zajednicu Kružne, odgovoriti na potrebe stalnih i povremenih korisnika i braniti kvalitetu života susjeda.

Pozvani svi zainteresirani za bolji život Kružne

Razgovor će se voditi na engleskom jeziku, a pozvani su svi zainteresirani za bolji život Kružne ulice. Budući da je ulica trenutno prazna, sudionike/ce se poziva da, ako mogu, ponesu rekvizit za sjedenje.

Program je osmišljen i provodi se u suradnji s Goethe-Institutom Kroatien.

Cjelogodišnji program razvoja organizacije, udruge Urbani separe, podržavaju Zaklada “Kultura nova” i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva.

Aktivnost je organizirana u skladu s aktualnim epidemiološkim mjerama, a sve sudionike se poziva da ih se i pridržavanje.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije