nevrijeme, oluja

Tisuće turista s barijernih otoka Sjeverne Karoline – otočnog lanca Outer Banks koji se pruža duž 160 km obale – napustile su hotele, pansione i iznajmljene kuće, skrativši si ljetovanje.

Državni dužnosnici u četvrtak su naredili turistima da napuste to područje, a stanovnicima da potraže sigurnija mjesta u unutrašnjosti otoka, izvijestio je CNN.

Ured guvernera Sjeverne Karoline u četvrtak je proglasio upozorenje od uraganu na cijeloj obali i objavio nalog o obveznoj evakuaciji svih stanovnika dvaju najizloženijih okruga – Hyde i Dare.

Meteorolozi predviđaju da će ‘oko’ uragana u subotu proći iznad otoka Ocracoke, koji je u sredini otočnog lanca Outer Banks.

Predviđa se da bi uragan Irene, koji je trenutno III. katagorije s vjetrom snage oko 190 km na sat, mogao ojačati do IV. kategorije.

Duž ugroženog područja razmješteni su pripadnici Nacionalne garde i lokalne policije, a guverner Sjeverne Karoline Bev Perdue priopćio je kako se poduzimaju sve mjere da se osigura zaštita stanovnika i gostiju.

Nalozi za evakuaciju prošireni su u četvrtak i na priobalje država Marylanda, New Jerseya i Virginije.

Očekuje se da masovni prekidi u opskrbi strujom, te štete od podizanja razine mora u priobalju, palog drveća i poplava, mogu donijeti milijarde dolara šteta.

New York, Long Island, Atlantic City i Virginia Beach su među područjima koja bi se trebali naći u središtu predviđene putanje uragana Irene.

Skip to content