elvis stanic

Za razliku od prijašnjih godina, u goste stižu čak trojica gitarista potpuno različitih u pristupu instrumentu. Juan Carlos Sungurlian Barsumian je Urugvajac armenskog porijekla i majstor je orijentalnih žičanih instrumenata te flamenco gitare, Talijan Marchello Peghin je autoritet u gitarskoj interpretaciji Bachovih skladbi i dobar poznavatelj glazbe Sardinije, a Elvis Stanić je poznat po suvremenom gitarističkom fusionu. Da bi misija bila još kompliciranija, pozvana je i marokansko-hrvatska ritam sekcija: Hicham Befalhem -marokanski udaraljkaš izrastao iz autentične arapske tradicijske glazbe i Goran Rukavina – jedan od najboljih hrvatskih kontrabasista.

 

Hicham Belfahem
Maroko – djembe, darbuka, def, konge
Hicham Belfahem je rođen u Rabatu, glavnom gradu Maroka, gdje već kao 13-godišnji dječak počinje svirati tradicionalne udaraljke u lokalnim sastavima. Kao samouk i izuzetno talentiran glazbenik, uskoro nastupa sa zvijezdama arapske glazbene scene kao što su Cheb Kadiro, Cheb Mimon.
Dolaskom u Europu upoznaje se i s drugim world muzičarima i vrstama udaraljki, te, osim svog glazbenog opredjeljenja za tradicionalne orijentalne stilove, započinje svirati i u latin, kubanskim i brazilskim sastavima.

Marcello Peghin
Italija – 6, 10-žična gitara, guitar sinth, elektronika
Talijanski gitarist koji već niz godina živi na Sardiniji, virtuoz je akustične gitare s 10 žica, ali i sinth i električne gitare. Marchello Peghin je gitarist, skladatelj i aranžer. Diplomirao je klasičnu gitaru, posvetivši se izvedbama J.S. Bacha. Njegova velika strast je pronalaženje sličnosti između modernog gitarističkog idioma i klasične antičke glazbe. Bavi se i istraživanjem etno-jazz glazbe, te surađuje s brojnim umjetnicima raznih kulturnih sredina i narodnosti. Tvorac je posebne gitarske transkripcije Goldbergovih varijacija, koju i sam izvodi na posebnoj 10-žičanoj klasičnoj gitari. Dobitnik je nacionalne nagrade jazz festivala u S. Anna Arresi, a nastupao je i s vrhunskim glazbenicima kao što su: Dino Saluzzi, Paolo Fresu, Enrico Rava, Tony Scott, Lester Bowie, Flavio Boltro,…Njegova glazba puna je poetskog šarma i mediteranskog ugođaja kao i interpretativne snage vrhunskog instumentalističkog majstora.

Juan Carlos Sungurlian Barsumian
Urugvaj / Armenija – oud, buzuli, gitara
Rođen je u Montevideu (Urugvaj) kao druga generacija armenskih emigranata iz Turske. Njegovo vlastito multikulturalno porijeklo vjerojatno je razlog strasnog zanimanja za mnogobrojne kulturne tradicije različitih naroda. Vrstan je poznavatelj glazbe Armenije, Urugvaja, Brazila, argentinskog tanga, ali i španjolskog flamenka, turske, grčke, marokanske i židovske sefardske glazbe. Glazbeno obrazovanje započinje s mandolinom, da bi se kasnije posvetio klasičnoj i jazz gitari. Posebno polje zanimanja ovog umjetnika su tradicionalni žičani instrumenti, (buzuki, oud – orijentalna lutnja, tara-kavkaska gitara,…), te ne propušta priliku za daljnja istraživanja i usavršavanja. Učio je od gotovo svakog glazbenika s kojim je svirao, studirao je na konzervatorijima u Yerevanu i Grazu, odlazio na seminare ouda u Fes i Istambul i radionice flamenka u Sevilju. Istovremeno s učenjem glazbe, uči i jezike tako da ih trenutno govori devet.

 

 

Raspored radionica

08. 11. 2011. 20:00
Villa Antonio
Juan Carlos Sungurlian Barsumian – Orijentalni žičani instrumenti

09.11. 2011.20:00
Villa Antonio
Marcello Peghin – Od Bacha do jazza

10.11. 2011.20:00
Villa Antonio
Hicham Belfahem – Orijentalne udaraljke

Koncerti
11.11.2011.21:00
Villa Angiolina
Jazz ExTempore 2011.

12.11.2011.20:30
Villa Angiolina
Hiža Slamič (Ljubljana)

 

Ulaznice za 7. Jazz ExTempore koncert, koji će se održati 11.11.2011. u 21:00h u opatijskoj Villi Angiolini biti će u prodaji sat vremena prije početka koncerta.
Cijena ulaznice je 50,00 kn.

Radionice 7. Jazz ExTempore koje će se održavati od 08. – 10. 11.2011. u opatijskoj Villi Antonio s početkom u 20:00 otvorenog su tipa i besplatne za posjetitelje.