UNICEF je opremio inkluzivni kabinet na Učiteljskom fakultetu u Rijeci, u kojem će studenti usvajati suvremene inkluzivne metode za budući rad s djecom rane i predškolske dobi.

Zahvaljujući donaciji od 350.000 kuna tvrtke Kaufland Hrvatska k.d. UNICEF je opremio 5 inkluzivnih kabineta na visokim učilištima u Zagrebu, Splitu, Osijeku, Puli i Rijeci. Ovom su inicijativom Kaufland i UNICEF, u suradnji s viskom učilištima, podržali unaprjeđenje kvalitete odgoja i obrazovanja sve djece, a posebno djece s teškoćama u razvoju, djece s problemima u ponašanju i djece pripadnika romske nacionalne manjine. U inkluzivnim kabinetima godišnje će se educirati 1.500 odgojitelja i 1.500 učitelja razredne nastave, što predstavlja izniman doprinos za sve buduće generacije djece u Hrvatskoj.

Inkluzivni kabinet na Učiteljskom fakultetu u Rijeci

U sklopu programa „Unaprjeđivanje inkluzivnosti inicijalnog obrazovanja odgojitelja djece rane i predškolske dobi“ kojeg UNICEF provodi u suradnji s Učiteljskim fakultetom u Zagrebu i još četiri visoka učilišta, provedena je i Analiza inkluzivnosti studijskih programa. Analiza je, između ostaloga, pokazala da postojeće učionice u kojima se obrazuju odgojitelji i nastavnici ne podržavaju u potpunosti inovativne nastavne metode koje vode boljim obrazovnim ishodima, razvoju i integraciji djece s teškoćama u razvoju i drugih skupina djece suočene s raznim izazovima u uključivanju u obrazovanje. Stoga je UNICEF, zahvaljujući podršci tvrtke Kaufland Hrvatska k.d., opremio kabinete za inkluzivnu pedagogiju na Učiteljskim fakultetima Sveučilišta u Zagrebu i Rijeci, Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Splitu te Fakultetima za odgojne i obrazovne znanosti Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku i Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli.

Inkluzivni kabineti sadrže didaktičku i pedagošku opremu i pomagala, osnovnu opremu za senzornu integraciju (kao što su taktilni zid, senzorni set za stimulaciju njuha i vidnih osjetila, set za disleksiju, senzorne lopte, taktilni diskovi i svijetleće led ploče), namještaj te softver za tehnologiju za potpomognutu komunikaciju (asistivnu tehnologiju) koji budućim odgojno-obrazovnim stručnjacima omogućavaju praktičnu nastavu i učenje inovativnih nastavnih metoda za rad s djecom i inkluzivno obrazovanje.

„Sve budućnosti trebaju mogućnosti. Kako bi sva djeca, a posebno ona najranjivija, napredovala i jednog dana postala ravnopravni članovi društva zajedničkim snagama im moramo osigurati mogućnosti za obrazovanje. Samo kvalitetno educirani stručnjaci mogu osigurati da svako dijete dobije potrebnu podršku za razvoj i učenje, u podržavajućem okruženju. Ovo je ulaganje koje ima dugoročni značaj za sve buduće generacije. Veseli nas što je to prepoznao i naš dugogodišnji partner, Kaufland Hrvatska te im ovom prilikom zahvaljujem što su pomogli unaprijediti obrazovanje onih koji brinu o budućnosti naše djece“, izjavila je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a za Hrvatsku.

(foto: UNICEF)