U RiHubu održana je konferencija koja je označila početak projekta pod nazivom “Ulična oaza – dijalog s mladima o urbanom prostoru”. Cilj konferencije bio je približiti mladima pojam održivog razvoja te ih upoznati sa načinima interveniranja u javni prostor koji su u skladu s povezanim načelima.

Radi se o projektu udruge Filmaktiv u partnerstvu s udrugom Delta, a u suradnji s Gradom Rijeka, EPK2020 i Savezom udruga Molekula.

Govornici na konferenciji bili su voditelj Centra za istraživanje integralne održivosti i održivog razvoja pri institutu “Ivo Pilar” Dražen Šimleša, ravnateljica Direkcije za razvoj, urbanizam i ekologiju grada Rijeke Eda Rumora, Renato Stanković iz Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam “Deltalab”, voditeljica sudioničkih programa EPK2020 Marija Katalinić i Nina Majcan iz udruge Urbani separe.

U radioničkom dijelu konferencije srednjoškolci su započeli sa osmišljavanjem idejnih rješenja modifikacije urbanih prostora koja će se realizirati u nastavku projekta kroz još tri susreta tijekom ožujka.

U inicijativi sudjeluju Prva riječka hrvatska gimnazija, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Tehnička škola Rijeka, Ekonomska škola Mije Mirkovića, Medicinska škola te Prirodoslovna i grafička škola, a projekt je financiran sredstvima Erasmus+ programa.