Prva dječja knjižnica za djecu s oštećenjem vida pri Osnovnoj školi Pećine izradila je zaštitne maske s brajičnim natpisom „Budi dio priče“ i logotipom organizatora međunarodnog natjecanja u izradi taktilnih slikovnica – udruge TYphlo&Tactus kojim sve zainteresirane poziva na učešće u natjecanju izrade taktilne slikovnice za slijepu i slabovidnu djecu.

OŠ Pećine organizator prednatjecanja

Naime, Osnovna škola Pećine i ove godine organizira tzv. prednatjecanje – natjecanje koje prethodi Međunarodnom natječaju u području taktilne slikovnice u okviru Tyflo & Tactus natjecanja. Nacionalno prednatjecanje u području taktilne slikovnice organizira se šesti put, a ovogodišnji moto je: “Prihvati izazov i budi dio priče!”.

Maske OŠ Pećine za natjecanje udruge TYphlo and Tactus

Maske OŠ Pećine za natjecanje udruge TYphlo & Tactus

Kako bi animirali kreativce da se pridruže prednatjecanju uz pomoć učenika Grafičke škole u Rijeci izrađen je promotivni video materijal i otisnuti su spomenuti simboli na zaštitne maske. U kratkom promotivnom filmu ulogu ima i učiteljica te pjevačica Nikolina Tomljanović koja je zainteresirane pozvala na natječaj.

Akciji se pridružio i riječki gradonačelnik

Fotografirajući se sa zaštitnom s logotipom Tyflo & Tactus natjecanja, akciji se pridružio i gradonačelnik te pozvao kreativne ljude da izradu svoji ideja taktilnih slikovnica i pošalju ih u Osnovnu školu Pećine do kraja lipnja.

Više o pravilima prednatjecanja može se naći na stranicama Škole.

Maske je donirala tvrtka Trgoleptir iz Rijeke, a učenici Grafičke škole u Rijeci izradili su promotivne materijale.

Problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica diljem svijeta

Međunarodno „Typhlo & Tactus“ natjecanje u području taktilne slikovnice organizira međunarodna udruga stručnjaka s dugogodišnjim iskustvom u radu sa slijepom i slabovidnom djecom kako bi upozorila na diljem svijeta prisutan problem nedovoljnog broja taktilnih slikovnica za slijepu i slabovidnu djecu, odnosno slikovnica koje osim teksta na brajici, sadrži i prilagođene slike na način da se one u potpunosti mogu doživjeti slikama. Obveza svake od država sudionica je organizirati nacionalno prednatjecanje na kojem se biraju slikovnice koje će predstavljati tu državu na međunarodnom natjecanju.