Zelena čistka zahuktava se za 12. izdanje po redu, a ova godišnja kampanja kulminirat će jednodnevnom akcijom čišćenja divljih odlagališta otpada s kojima će se uloviti u koštac građani volonteri diljem Hrvatske.

Dan akcije je subota, 16. rujna 2023., a od otpada će se čistiti šume, livade, javne zelene površine u gradu i na selu, rijeke, jezera, plaže i mora od Opatije do Dubrovnika, od Istre pa sve do Slavonije.

Pridružite se i vi najvećoj “zelenoj” obitelji s preko 400.000 članova u Hrvatskoj i milijunima sličnih u svijetu koje krasi volonterski zanos, ljubav i odgovornost prema čistom okolišu.

Odazovite se pozivu lokalnih organizatora i pridružite se organiziranim akcijama ili još bolje, sami pronađite lokaciju na kojem se nalazi nepravilno odbačen otpad i okupite ekipu s kojom ćete ga očistiti i svima učiniti život ljepšim.

Udruga Žmergo iz Opatije, kao inicijator i koordinator cjelokupne kampanje te predstavnik Hrvatske u sklopu globalne akcije World Cleanup Day u društvu 180 zemalja svijeta, poziva sve volontere na obližnje akcije na sami dan čišćenja s početkom u 9 do najkasnije 13 sati u:

  • Matuljima (ispod podvožnjaka zaobilaznice) u suradnji sa Savjetom mladih Općine Matulji
  • Rijeci (kod Dječjeg vrtića Gardelin u Zvonimirovoj ulici) u partnerstvu s Gradom Rijeka. U sklopu akcije čistit će se teren koji se nalazi iznad vrtića te iza obližnjih garaža.

Za sve volontere su osigurane vreće i rukavice kao i potreban alat, dok je u suradnji s komunalnim poduzećima dogovoren odvoz prikupljenog (po mogućnosti po kategorijama odvojenog) otpada. Radi lakše organizacije, planiranja, logistike, a ponajviše raspodjele snaga, pozivaju se zainteresirani da ispune prijavnicu za volontere.

Dodatne informacije su dostupne na 051 271 459; 095 87 054 23 (Udruga Žmergo), odnosno kontakte navedene u opisu svakog od Facebook događaja.

Bez volontera nema Zelene čistke, a zbog Zelene čistke u okolišu posljednjih 11 godina nema preko 40.000 tona otpada! Dođi u ovu subotu s nama stvarati zelene valove pozitivnih promjena za danas i sutra, za dobro svih nas.

(Foto: Udurga Žmergo press)

Kalendar događanja