U Galeriji Kortil otvorena je izložba fotografija „Organ vida: Uključene, aktivne, svjesne – ženske perspektive danas“. Predstavljeni su radovi autorica iz Europe i svijeta, koje kritički preispituju aktualnu ulogu fotografije u reprezentaciji i artikulaciji ženskog iskustva. Izložba objedinjuje, ali i suprotstavlja različite generacijske i kulturne perspektive te kritički preispituje kako digitalna kultura transformira feministički pristup slici.

Otvorena izložba Organ vida u Kortilu (5)

Izložba je originalno bila postavljena 2018. u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti kao glavna problemska izložba tadašnjeg izdanja festivala Organa Vida. Nagrađena je prestižnom nagradom The Lucie Awards u New Yorku.

Otvorena izložba Organ vida u Kortilu (5)

Kustosi izložbe Marina Paulenka, Lea Vene i Lovro Japundžić od dvadeset autorica u novom izdanju u Galeriji Kortil predstavljaju pet izabranih umjetnica koje se referiraju na osobna i direktna ženska iskustva. Sudjeluju: Nausicaa Giulia Bianchi (IT), Cemre Yesil (TR) i Alice Caracciolo (IT), Gloria Oyarzabal(ES), Catrine Val (DE) i Ilona Szwarc (PL, US).

Instagram generacija

Izložba istražuje kako se u vrijeme globalnih previranja, tehnološkog napretka, pritiska religija te privida demokratičnog društva 21. stoljeća susrećemo sa situacijom u kojoj se davno izborena prava žena moraju iznova zadobivati.

Otvorena izložba Organ vida u Kortilu (5)

Izložba otvara i niz pitanja. Zašto i kako žene prosvjeduju i potenciraju promjene? Tko su heroine našeg doba? Na koji način se oblikuju društvene uloge i obrasci ponašanja djevojčica i žena? Kako se djevojke reprezentiraju putem društvenih mreža i kako možemo promišljati novu tzv. instagram generaciju umjetnica?

Izložba ostaje otvorena do 15. veljače, a radno vrijeme galerije je od 10 do 13 i od 17 do 20 sati radnim danom te subotom od 10 do 13 sati.