Udruga Žmergo i ove godine organizira natječaj za održive učeničke i školske projekte u sklopu projekta “Ne okolišaj, posadi ideju za budućnost” koji provodi uz financijsku podršku Ministarstva znanosti i obrazovanja.

“Ne okolišaj!” je nagradni natječaj za najbolji učenički, odnosno školski projekt prožet održivosti, solidarnosti, pravednosti, a koji promiče koncepte nula otpada, nula kilometara, 5R, kružna ekonomija i sl., naslanjajući se na 17 globalnih ciljeva održivog razvoja.

Natječajem se želi potaknuti maštu i kreativnost učenika te poduprijeti razvoj njihovih vještina za osmišljavanje inovativnih rješenja kao odgovor na prepoznate okolišne izazove na lokalnoj, ali i globalnoj razini te osvijestiti djecu, kao i njihove učitelje te roditelje o važnosti odgovornog postupanja prema okolišu i potrebi brige za zajednicu kroz smanjenje otpada.

Na natječaj se mogu prijaviti učenici osnovnih i srednjih škola u Primorsko-goranskoj županiji i to kao učenici pojedinci te razredni odjeli, odnosno skupine učenika u 3 kategorije:

“zero waste” učionica ili razred
organski školski vrt
kreativna djela i uporabni predmeti izrađeni ponovnom upotrebom (kućnog) otpada.

Prijave su otvorene do 15. ožujka 2023., a rezultati će biti objavljeni 20. ožujka 2023. na WEB stranici Udruge Žmergo.

Prijava na natječaj je besplatna, a podnosi se ispunjavanjem online obrasca koji se nalazi na web stranici Udruge Žmergo i u Pravilima natječaja. Eventualna pitanja u vezi natječaja i upite slati na info@zmergo.hr.

Veselimo se vidjeti i oduševiti se “malim” umjetničkim djelima izrađenima ponovnom upotrebom otpada, a najbolja među njima bit će predstavljena kroz virtualnu galeriju učeničkih radova na web stranici Udruge Žmergo.