Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić poziva građane da doniraju slikovnice i dječje knjige za ispražnjeni ormarić koji je lani postavljen na Trgu svete Barbare s namjerom da se ovaj dio riječkog Starog grada pretvori u malo književno carstvo za mališane.

Naime, na Trgu svete Barbare u Rijeci prošle je godine postavljen ormarić za donaciju, posudbu i razmjenu slikovnica i dječjih knjiga i svi su bili pozvani koristiti njegov sadržaj na način koji im najviše odgovara. Slikovnice i knjige moglo se tako čitati na trgu, posuditi ih i kasnije vratiti ili pak donijeti zamjenske primjerke.

Nažalost, ovoga tjedna zatekli smo ormarić potpuno prazan. Na tjednoj bazi nadopunjavamo ga novim naslovima i na otužnu sliku praznog ormarića do sada još nismo naišli. Nadamo se da nam se to više neće događati i pozivamo sve građane koji mogu i žele da i dalje doniraju, posuđuju i razmjenjuju slikovnice i dječje knjige kako bi pomogli u njegovanju kulture čitanja kod najmlađih, a i starijih sugrađana. Ormarić smo opet napunili i veselimo se novim naslovima“, rekli su iz Udruge Protić.

Osim ormarića koji se stalno nadopunjava novim knjigama, trg je lani dobio i klupice za čitanje te vaze s biljem. Ideja je bila da djeca na Trgu svete Barbare uživaju u pisanoj riječi, ali i da se potakne okupljanje i druženje na otvorenom u samom centru grada.

Sve to događalo se u sklopu projekta “Trg svete Barbare djeci” koji je Udruga za promicanje dobrobiti djece Portić provodila u sklopu programa Civilne inicijative Europske prijestolnice kulture.

Ormarić za knjige oslikala je riječka umjetnica Mirna Sišul, a u provedbi projekta volonterski su sudjelovali učenici Trgovačke i tekstilne škole u Rijeci te djelatnici BKS banke koja je uređenje trga pomogla i donacijom.