Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja, obilježava se diljem svijeta posljednje srijede u veljači.

„Ove su godine naši učenici posljednji tjedan veljače na drugom dijelu zimskog odmora, no to ih nije omelo da obilježe ovaj značajan, ružičasti datum. Snimili su kratak film s prigodnim porukama te na taj način senzibilizirali svoje okruženje za važnost tolerancije, asertivog rješavanja sukoba te prihvaćanja različitosti“, pojašnjava Barbara Maras, prof., voditeljica posebnog programa „Škola životnih vještina“ Učeničkog doma Podmurvice, u kojem se upravo prevenciji međuvršnjačkog nasilja posvećuje posebna pažnja. .

Učenici doma u svom kratkom videu pozivaju sve nas da razmislimo što činimo da bi zaustavili nasilje. Pogledajte njihove poruke!

Učenički dom Podmurvice Rijeka odgajno-obrazovnim radom sa srednjoškolcima bavi se od 1947. godine. Osim organizacije smještaja i prehrane učenika, učenicima su ponuđene različite kreativne i sportske aktivnosti te instruktivan rad. Godine 2009. godine Učenički dom Podmurvice dobio je status Eko škole, a u nizu ekoloških akcija koje kontinuirano provodi posebno se ističe prvim multifunkcionalnim vrtom s terapijskim djelovanjem za srednjoškolce. Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta 2014. godine je prvi put Godišnju nagradu “Luka Ritz” dodijelio učeničkom domu za promicanje tolerancije i škole bez nasilja.