Nakon odavanja počasti žrtvama Holokausta gradonačelnik Obersnel uputio je mladima poruku kako je važno da se upoznaju sa svime što se događalo tridesetih godina prošlog stoljeća i tijekom II. svjetskog rata kada je bilo dovoljno da je netko krive vjeroispovijesti, krive nacionalnosti ili drugačijeg političkog nazora pa da završi na likvidaciji. Dodao je kako je jučer u Gradskoj vijećnici predstavljena knjiga dr. Sanje Simper „Židovi u Rijeci i liburnijskoj Istri u svjetlu fašističkog antisemitizma (1938. – 1943.)“ koja donosi povijesni pregled stradavanja Židova na ovom području.
„Tu će knjigu dobiti sve riječke osnovne škole“, rekao je gradonačelnik te dodao kako će krajem ožujka biti predstavljen animirani film o deportaciji dviju djevojčica iz Rijeke u koncentracioni logor, napravljen na temelju istinite priče, a te dvije, sada već starije gospođe koje su preživjele Holokaust, bit će pozvane na predstavljanje filma.

Gradonačelnik Obersnel odavao počast žrtvama Holokausta

Gradonačelnik Obersnel odavao počast žrtvama Holokausta

U prigodnom programu sudjelovali su učenici osmih razreda i zbor Osnovne škole Škurinje, a program su pripremile učiteljice Nevenka Ilić, Svjetlana Kraljić i Magdalena Tomić-Mijatović. Izveli su poetsko-glazbeno-povijesni recital Lea Deutch – čudo od djeteta, koji govori o djevojčici iz ugledne zagrebačke židovske obitelji koja je još u ranoj dobi ostvarila vrhunska glumačka ostvarenja u brojnim predstavama na pozornici HNK u Zagrebu. U noći 2. na 3. svibnja 1943. godine, u posljednjoj deportaciji zagrebačkih i hrvatskih Židova u logore smrti, Lea, njezin brat Šaša i majka Ivka uhićeni su u svome domu i deportirani. Lea Deutch je umrla u vagonu vlaka na putu za Auschwitz.

Projekt Šafran

Projekt Šafran – irske zaklade za obrazovanje o Holokaustu namijenjen je učenicima u dobi od 11 do 18 godina. U OŠ Škurinje, koja je u njega uključena već šestu godinu zaredom, projekt provode učenici 8. razreda. Programom ih se upoznaje s temom Holokausta i podiže svijest o opasnostima diskriminacije, predrasuda i nesnošljivosti. Učenici također sade lukovice šafrana u dvorištu škole ili na mjesnom židovskom groblju, u znak sjećanja na 1,5 milijun židovske i druge djece stradale u Holokaustu. Žuti cvjetovi šafrana podsjećaju na žute Davidove zvijezde koje su Židovi bili prisiljeni nositi pod nacističkom vlašću. U sadnji šafrana sudjelovali su i učenici Centra za odgoj i obrazovanje Rijeka. Projekt se provodi u suradnji s Javnom ustanovom spomen područja Jasenovac, koja dostavlja nastavne materijale i lukovice šafrana, te Židovskom općinom Rijeka.

Dan sjećanja na holokaust obilježava se danas u većini riječkih osnovnih škola nizom aktivnosti. Među ostalim, obrađivanjem Dnevnika Ane Frank, gledanjem dokumentarnih i igranih filmova, predavanjima o židovskom narodu i vjeri, izložbama i radionicama na temu holokausta, posjetima riječkoj
sinagogi.