U dječjem parku na raskrižju Kraške i Velebitske ulice u Rijeci išaran je i oštećen spomenik četrnaestorici antifašističkih boraca poginulih u Narodno oslobodilačkoj borbi 1941.-1945.

Udruga antifašističkih boraca i antifašista Rijeka najstrože osuđuje ovaj čin skrnavljenja spomenika palim borcima. Pozivamo policiju da izvrši očevid, pronađe i kazni počinitelje. Vjerujemo da će Grad Rijeka što prije očistiti i sanirati oštećeni spomenik.

Apeliramo na građane Rijeke da budno i odgovorno prijave policiji svako slično ponašanje čim ga uoče kako bi oštećivanje antifašističkih spomenika bilo spriječeno u samom startu, a počinitelji kažnjeni.

Također, apeliramo i na sve obrazovne institucije društva kao i sve obitelji da u odgoju mladih generacija ne propuštanju prenijeti činjenicu da je naša zemlja nastala na antifašizmu nasuprot fašističkih stremljenja te da su je antifašistički borci oslobađali i iz Drugog svjetskog rata izveli na strani pobjednika.

Suvremeni antifašizam tiče se novih borbi za ljudska prava i uvažavanja demokratskih načela građanskog društva, ali tiče se i poštovanja prema svima koji su svoje živote utkali u antifašističke temelje hrvatske države.
Upravo zato je oštećivanje antifašističkih spomenika neshvatljiv i agresivan čin divljaštva,  izraz krajnjeg nepoznavanja povijesti i izostanka empatije prema žrtvama rata.

Iskaz takvog nepoštovanja i njegovo toleriranje trebalo bi biti nezamislivo svakom čovjeku koji živi u uređenom društvu te razumije i poštuje prošlost i sadašnjost svoje zemlje.

Kalendar događanja