Čelnik lučke kapetanije Trsta Claudio Boniciolli rekao je na zajedničkoj konferenciji za novinare, nakon potpisivanja u Trstu, da se nada kako bi će se toj inicijativi što prije pridružiti i Rijeka, javila je Slovenska tiskovna agencija STA.

Cilj inicijative NAPA je veća suradnja luka u sjevernom Jadranu i povezivanje lučkih infrastruktura radi nastupa na svjetskom tržištu, osobito sinergija tog prostora kao buduće logističke platforme u povezivanju trgovačkih putova Dalekog istoka i srednje Europe. Inicijativa NAPA bit će krajem ovog mjeseca predstavljena Europskom parlamentu, a očekuje se i potpora talijanske i slovenske vlade, naveli su potpisnici inicijative.

Predsjednik uprave Luke Koper Gregor Veselko izjavio je da je za udrugu NAPA od bitnog značenja da dobije potporu Europske unije, čime bi se potvrdilo zanimanje Bruxellesa za sjevernojadranske luke kao alternativne logističke pravce u kombinaciji s lukama sjeverne Europe. U tom smislu, koparska luka očekuje da će doći do potpore jačanju logističke mreže koja će povezivati pristaništa u sjevernom Jadranu, osobito gradnjom i modernizacijom željezničkih veza.

(Hina), Photo: Wikipedia

Oznake