Summer RInnovation Lab kreativni je program u kojem su polaznici imali priliku razvijati svoje poduzetničke kompetencije kroz proces pretvaranja ideje u rješenja.

Ljetni program RInovatoRi održao se od 27. lipnja do 15. srpnja u sklopu programa „Razigrano ljeto u Domu mladih“. Na radionici je sudjelovalo 19 polaznika od 5. do 8. razreda osnovne škole. Program je za sve polaznike bio u potpunosti besplatan, a voditeljice programa bile su Josipa Andrušić i Dijana Malinić Mihelić.

Tema ovogodišnjeg ljetnog programa bila je održivost i poduzetništvo te kako pomoću suvremene tehnologije osmisliti inovativna rješenja za određene probleme u lokalnoj zajednici.

Prvog tjedna programa polaznici su imali priliku upoznati se sa osnovnim pojmovima poduzetništva. Kako bi se bolje upoznali sa 17 globalnih ciljeva za održivi razvoj, koji predstavljaju set vrijednosti kojima se vode članice UN-a kako bi fenomen globalizacije bio pozitivna sila koja doprinosi dobrobiti čovječanstva, polaznici su odigrali društvenu igru „Zadnja šansa“ koja ujedno predstavlja primjer dobre prakse s obzirom da je igru razvila Udruga Smart s ciljem kreiranja neformalnih oblika sadržaja o održivom razvoju za djecu i mlade. Igra je bila odličan uvod u promišljanje o problemima u lokalnoj zajednici, a koji se mogu povezati s globalnim ciljevima. Prvi tjedan je završen terenskom nastavom u Oroslavju gdje su RInovatoRI posjetili Park Znanosti koji je odličan primjer kako na zanimljiv način usvajati osnovne fizikalne pojmove te produbiti razumijevanje fizike kod djece i mladih. U sklopu terenske nastave bila je organizirana interaktivna stručno vođena tura te znanstveno-istraživačka radionica u sklopu koje su polaznici podijeljeni u manje timove samostalno morali izraditi Newtonovo njihalo.

Drugi tjedan programa bio je rezerviran za upoznavanje s projektnom dokumentacijom, što je to projekt, te što uključuje projektna dokumentacija. Nakon odabira i razrade vlastite ideje polaznici su napravili SWOT analizu kako bi na temelju uvida u prednosti, slabosti, prilike i prijetnje, unaprijedili zamišljen projekt. Ostatak tjedan bio je rezerviran za upoznavanje sa suvremenom tehnologijom točnije sa sučeljem MIT APP inventor u kojem su, nakon savladanih osnova, polaznici počeli izrađivati vlastite mobilne aplikacije u sklopu svog projekta.

Zadnji tjedan programa polaznici su dorađivali svoje aplikacije, ali i radili na pripremi završne prezentacije. Kako bi što uspješnije prezentirali svoje ideje u aplikaciji CANVA izrađivali su od loga projekta do same prezentacije. Posljednjeg dana programa održana je prezentacija projekata. Polaznici su se na svaku prezentaciju kritički osvrnuli te u skladu s time ocijenili prezentirane projekte. Najuspješnijim projektima proglašeni su Kook.hr i Eco Guards.

Hanna Mimić i Dora Tibljaš osmislile su aplikaciju koja pomaže kućanstvima da smanje bacanje hrane na način da u aplikaciju Kook.hr ubacite sastojke koje imate, a aplikacija nudi moguća rješenja tj. nudi recepte. Thomas Velčić i Branimir Horvat fokusirali su se na očuvanje okoliša te su sa svojom aplikacijom Eco Guards htjeli povezati institucije, udruge i volontere koji su angažirani u eko akcijama čišćenja. Iako aplikacije nisu razrađene do samog kraja (jer za to treba profesionalni programer, ali i iziskuje višemjesečni rad na razvoju sučelja) polaznici Summer RInovation Laba razradili su svoje ideje te izradili bazu svojih aplikacija.

(Foto: Dom mladih Rijeka)