Na Zavodu za kardiovaskularne bolesti KBC-a Rijeka u rad je puštena nova, treća polivalentna angiosala koja će se koristiti za naprednu dijagnostiku i liječenje bolesti srca i krvnih žila.

Ukupna vrijednost investicije doseže 8,3 milijuna kuna. Ministarstvo zdravstva financiralo je dobavu medicinske opreme u vrijednosti 4,8 milijuna kuna bespovratnim EU sredstvima u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020., Europskog fonda za regionalni razvoj.

Novouređeni kompleks s instaliranim angiografskim monoplanarnim RTG aparatom za interventnu kardiologiju nudi dodatne dijagnostičke karakteristike, kao što su integrirani intravaskularni ultrazvuk, mjerenje rezerve frakcijskog protoka i mogućnost trodimenzionalnog prikaza. Sve te mogućnosti olakšavaju intervencije u zahtjevnim zahvatima u koronarnim arterijama, ali i precizno i brzo dijagnosticiranje strukturnih grešaka srca i velikih krvnih žila.

Zahvaljujući operativnim mogućnostima u radu nove angiosale, obrada i liječenje omogućeno je većem broju pacijenata s vaskularnim bolestima. Proširen je i multidisciplinarni tim liječnika koji djeluje kroz Koordinaciju za endovaskularnu medicinu, a sačinjavaju ga intervencijski radiolozi i kardiolozi, vaskularni i kardijalni kirurzi, neurolozi i intervencijski pedijatrijski kardiolozi.

Također, uskoro će krenuti detaljna rekonstrukcija prostora i zamjena prve angiosale stare 20-ak godina, čime će riječka bolnica u skorom periodu raspolagati s 3 jedinice koje će osigurati optimalan kapacitet i kvalitetu liječenja.

Otvorenju nove angio sale nazočili su župan Zlatko Komadina, gradonačelnik Vojko Obersnel, zamjenik gradonačelnika dr. Nikola Ivaniš, prof dr. sc. Davor Štimac, ravnatelj KBC-a Rijeka, državni tajnik prim.dr. Željko Plazonić i prof.dr.sc. Luka Zaputović.

Riječka bolnica prepoznata je po iznadprosječnim rezultatima na području liječenja kardiovaskularnih bolesti. Nova sala će značajno unaprijediti kvalitetu skrbi, što je vrlo važno s obzirom na sve veći broj pacijenata s bolestima krvožilnog sustava, rečeno je na otvaranju sale.

O načinu rada angio sale i značaju koju nova oprema ima za pacijente iz Rijeke, ali i drugih županija govorio je  Prof.dr.sc. Luka Zaputović, dr.med. iz Zavoda za kardiovaskularne bolesti koji je naglasio kako Odjel za invazivnu i intervencijsku kardiologiju Zavoda za kardiovaskularne bolesti godišnje obavi oko 4000 interventnih kardioloških i elektrofizioloških procedura, od toga 1700 koronarnih operacija s ugradnjom stentova. Tijekom 2018. godine hitnom invazivnom dijagnostikom i intervencijom zbrinuto je preko 300 bolesnika s infarktom miokarda. Dr. Vjeko Tomulić je dodao kako će uvođenje u rad nove angio sale i skorašnje otvaranjem treće, neznatno utjecati na liste čekanja, budući da kardiokirurzi, s obzirom na specifičnost djelatnosti, rade 24/7,
odnosno svih 365 dana u godini.