“Opera po Kamovu”, koju je na temelju donedavno nepoznatog libreta Janka Polića Kamova skladao Zoran Juranić, premijerno je izvedena 20. svibnja 2021. godine u HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci.

Libreto Janka Polića Kamova “Kad slijepci progledaju”, napisan za njegova brata Milutina Polića, pronašao je i objavio prije petnaestak godina Nedjeljko Fabrio. Kamov je libreto napisao prema naturalističkoj drami “Slijepčeva žena” Marijana Derenčina. Milutin Polić nije uspio dovršiti operu, a ostalo je samo nekoliko glazbenih skica. Drugi rođeni Riječanin, Zoran Juranić uglazbio je libreto, uklopivši i neke od sačuvanih Milutinovih motiva.

Redateljica opere je Caterina Panti Liberovici iz Italije, a dirigirao je Zoran Juranić.

Nastupili su Vlatka Oršanić, Goran Jurić, Ivana Srbljan, Domagoj Dorotić, Mojca Bitenc i Robert Kolar. Scenografkinja i kostimografkinja je Caterina Botticelli, oblikovatelj svjela Dalibor Fugošić, a autorica video projekcija Valentina Volpi.

Skladatelj i dirigent Zoran Juranić skladao je pedesetak djela iz područja orkestralne, komorne, klavirske i vokalne glazbe. Autor je operne farse “Govori mi o Augusti”, operne sapunice “Pingvini”, opere “Posljednji ljetni cvijet” te niza scenskih, orkestralnih i komornih skladbi.

Revidirao je i izveo niz zanemarenih djela iz hrvatske glazbene baštine, poput djela Ivana pl. Zajca i Antonija Smareglije. Revidirao je i izveo operu “Oganj” Blagoja Berse te praizveo operu “Preobražaj” Stanka Horvata. Predsjednik je Hrvatskog društva skladatelja.

Talijanska operna redateljica Caterina Panti Liberovici kao stalna je asistentica glasovitog Luce Ronconija od 1994. do 2006. godine stekla dragocjeno iskustvo u milanskom Teatru alla Scala. U tom je razdoblju kao redateljica radila i u ostalim talijanskim i europskim kazalištima. Od 2010. zaposlena je u Operi u Frankfurtu.

S Juranićem je dosad dva puta surađivala u hrvatskim opernim kućama, u Zagrebu i Osijeku, gdje su zajedno postavili Bellinijeve opere “Mjesečarka” i “Capuleti i Montecchi”.

“Opera po Kamovu” nastala je kao dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i trebala se održati tijekom njegova trajanja, no zbog epidemioloških mjera, izvedba je bila odgođena.

(Vlatka Oršanić i Goran Jurić u “Operi po Kamovu” / Foto: Vladimir Mudrovčić)

Kalendar događanja

Predstava
 • 20.09.
 • (19:30)

Premijera mjuzikla „Baciami, Cate“ u riječkom HNK-u

Talijanska verzija popularnog mjuzikla „Kiss me, Kate“, u režiji i koreografiji Tihane Strmački, a pod glazbenim vodstvom Filip Gjuda...

Detaljnije

Razgovor
 • 22.09.
 • (19:00)

Bik Van der Pol / umjetnička rezidencija i artist talk

Razgovor s umjetničkim dvojcem Bik Van der Pol o njihovoj umjetničkoj praksi i dojmovima o Rijeci ...

Detaljnije

Izložba
 • 22.09. – 07.10.
 • (19:00)

Izložba “Glowing Globe: Artificial Art Alienated” u Kortilu

Izložba će predstaviti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena umjetne inteligencije u velikom broju umjetničkih radova....

Detaljnije

Književni susret
 • 23.09.
 • (19:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Jasen Boko u Omišlju (s naftnim terminalom u pozadini)

Gradska knjižnica Rijeka najavljuje druženje s Jasenom Bokom, poznatim hrvatskim putopiscem i dramaturgom...

Detaljnije

Predstava
 • 23.09.
 • (20:00)

Komedija “Jel’ tako, Zorane?” dolazi nasmijati Riječane

Kazalište Moruzgva ponovno gostuje u Rijeci, ovoga puta sa svojom najnovijom predstavom nastalom u koprodukciji s Kazalištem Marina Držića iz Dubrovnika...

Detaljnije

Izložba
 • 25.09. – 15.10.
 • (00:00)

“Južna sazviježđa: poetike nesvrstanih” u Galeriji Filodrammatica

Izložba skupine autora u sklopu šesnaestog izdanja interdisciplinarnog festivala "Moje, tvoje, naše" ove godine posvećenog temi Pokreta nesvrstanih....

Detaljnije