Simboličnim presijecanjem vrpci galeriju su otvorile najmlađa i najstarija glumica ovoga kazališta, Cvita Vidučić i Neva Rošić.

Riječ je o dvjema krakovima bočnih stubišta kazališta, s najvišom točkom nazvanom Vidikovac Klimt, jer se ta etaža nalazi u neposrednoj blizini stropa sa slikama Gustava Klimta.

Uzduž stepenica su dokumenti i drugi materijal koji prikazuju povijest riječkoga kazališta, plakati predstava, fotografije glumaca na sceni, notni zapisi i dijelovi scenografija. Na najvišoj etaži, pokraj galerije, izloženi su kostimi i rekviziti iz niza predstava.

Vrijedna novost riječkoga kazališta je i mali scenski prostor za djecu i mlade, nazvan “Zajčić”, s  malim gledalištem sa samo 24 mjesta, pozornicom i pultom za upravljanje rasvjetom.

Na otvorenju Galerije „Zajc” prezentirana je i „Vremenska kapsula” za koju se kroz razgovore i intervjue s publikom te sadašnjim i bivšim zaposlenicima Kazališta neprekidno prikupljaju novi, originalni podaci, priče, uspomene, s ciljem da se od zaborava sačuvaju svjedočanstva o ulozi kazališta u ljudskim životima, u kreiranju društva te kolektivne svijesti kulture.

Koncept Galerije „Zajc“ osmislili su Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić. Autorica i kustosica izložbe o povijesti i svakodnevici kazališta je Katarina Mažuran, a ideja je krenula od ateljea kazališnog fotografa Damira Šokčevića na dnu jednog od krakova stubišta.

Autor izložbenog prostora vezanog uz scenografiju je Stjepan Buković, autorica scenografskog dijela Manuela Paladin Šabanović, a malog kazališta “Zajčić” Alan Vukelić i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Autorice dizajna i postava izložbe su Borka Širola i Lada Sega.

U realizaciji projekta surađivali su i: upraviteljica promidžbe, marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Ana Miljanović, arhivar Ervin Mičetić, kazališni slikari i kipari Bojana Borovac, Nada Benzia, Željko Kranjčević Winter i Vladimir Tomić, djelatnici video službe Sead Ajanović i Predrag Potočnjak, urednica kazališnih izdanja Andrea Labik, scenografkinja Paola Lugarić, voditeljica programa europskih projekata Jasmina Šegon, djelatnice i djelatnici šminkerske i vlasuljarske radionice, frizeraja, garderobe i tehničkih službi.

Galerija “Zajc” projekt je Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture i projekta Kreativne Europe ADESTE+.

Tjedno radno vrijeme Galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građanke i građane i sve ostale informacije objavljivat će se na web stranicama Kazališta svakog ponedjeljka.