Simboličnim presijecanjem vrpci galeriju su otvorile najmlađa i najstarija glumica ovoga kazališta, Cvita Vidučić i Neva Rošić.

Riječ je o dvjema krakovima bočnih stubišta kazališta, s najvišom točkom nazvanom Vidikovac Klimt, jer se ta etaža nalazi u neposrednoj blizini stropa sa slikama Gustava Klimta.

Uzduž stepenica su dokumenti i drugi materijal koji prikazuju povijest riječkoga kazališta, plakati predstava, fotografije glumaca na sceni, notni zapisi i dijelovi scenografija. Na najvišoj etaži, pokraj galerije, izloženi su kostimi i rekviziti iz niza predstava.

Vrijedna novost riječkoga kazališta je i mali scenski prostor za djecu i mlade, nazvan “Zajčić”, s  malim gledalištem sa samo 24 mjesta, pozornicom i pultom za upravljanje rasvjetom.

Na otvorenju Galerije „Zajc” prezentirana je i „Vremenska kapsula” za koju se kroz razgovore i intervjue s publikom te sadašnjim i bivšim zaposlenicima Kazališta neprekidno prikupljaju novi, originalni podaci, priče, uspomene, s ciljem da se od zaborava sačuvaju svjedočanstva o ulozi kazališta u ljudskim životima, u kreiranju društva te kolektivne svijesti kulture.

Koncept Galerije „Zajc“ osmislili su Katarina Mažuran, Marin Blažević i Alan Vukelić. Autorica i kustosica izložbe o povijesti i svakodnevici kazališta je Katarina Mažuran, a ideja je krenula od ateljea kazališnog fotografa Damira Šokčevića na dnu jednog od krakova stubišta.

Autor izložbenog prostora vezanog uz scenografiju je Stjepan Buković, autorica scenografskog dijela Manuela Paladin Šabanović, a malog kazališta “Zajčić” Alan Vukelić i oblikovatelj svjetla Dalibor Fugošić. Autorice dizajna i postava izložbe su Borka Širola i Lada Sega.

U realizaciji projekta surađivali su i: upraviteljica promidžbe, marketinga, prodaje i odnosa s javnošću Ana Miljanović, arhivar Ervin Mičetić, kazališni slikari i kipari Bojana Borovac, Nada Benzia, Željko Kranjčević Winter i Vladimir Tomić, djelatnici video službe Sead Ajanović i Predrag Potočnjak, urednica kazališnih izdanja Andrea Labik, scenografkinja Paola Lugarić, voditeljica programa europskih projekata Jasmina Šegon, djelatnice i djelatnici šminkerske i vlasuljarske radionice, frizeraja, garderobe i tehničkih službi.

Galerija “Zajc” projekt je Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca, Rijeke 2020, Europske prijestolnice kulture i projekta Kreativne Europe ADESTE+.

Tjedno radno vrijeme Galerije i raspored grupnih i pojedinačnih vođenih posjeta za građanke i građane i sve ostale informacije objavljivat će se na web stranicama Kazališta svakog ponedjeljka.

Kalendar događanja

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 29.07.
 • (21:00)

Ljeto na Gradini: Tonči Huljić i Madre Badessa

"Tonči & Madre Badessa" autorski je projekt u kojem se Tonči Huljić pojavljuje u ulozi skladatelja, aranžera i pjevača....

Detaljnije

Književni susret
 • 31.07.
 • (10:00)

Knjiga na jutarnjim mjestima: Marina Vujčić & Sigurna kuća

Ljetna priča iz Benčića donosi jutarnji razgovor s autoricom Marinom Vujčić koja pripovijeda o nasiljima o kojima se ne piše u novinama, o ženama koje pate i ne nalaze izlaz...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije

Druženje
 • 02.08.
 • (20:00)

Superteam Balkan IT Superquiz dolazi u Rijeku

Označite svoje kalendare za 2. kolovoza 2024. jer će se ovaj događaj u Rijeci održati u prostorijama na studentskom kampusu u kafiću Akvarij, smještenog u ulici Radmile Matejčić 5. Prema najavama okupljanja se očekuju već u 19 sat...

Detaljnije