Pod motom “Ljubav djeci prije svega”, Dječji tjedan održava se u prvom punom tjednu mjeseca listopada s ciljem promicanja dječjih prava, njihovog položaja u društvu, obitelji i lokalnoj zajednici.

U sklopu Dječjeg tjedna svake godine organizacije koje se bave ljudskim pravima i slobodama, potiču na poduzimanje konkretnih koraka u zaštiti i unapređenju dječjih prava, radi boljeg razumijevanja, prihvaćanja i dobrobiti sve djece.

Ciljevi dječjeg tjedna su usmjeriti pozornost najšire javnosti prema ostvarivanju prava, potreba i aktivnosti s djecom i za djecu, organizirati u tim danima posebne i prigodno odabrane igre, priredbe i stvaralačke aktivnosti djece i za djecu, pokrenuti nove akcije od šireg značaja za razvoj i odgoj djece te poticati volonterski društveni i stručni rad odraslih s djecom, te aktivnu participaciju djece u aktivnostima lokalne i šire zajednice.

Program koji će se tijekom Dječjeg tjedna održavati u Rijeci obuhvaća niz prigodno odabranih aktivnosti namijenjenih djeci predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta koje će se provoditi u skladu s preporukama Stožera civilne zaštite.

U prostorijama Ri Infa, Dječji tjedan predstavili su Maja Manestar u ime Odjela Grada Rijeke za odgoj i školstvo, Ana Sušić u ime Gradskog kazališta lutaka Rijeka, Goran Gračanin ravnatelj Doma mladih Rijeka i Svjetlana Mazzarolli Jurišić ispred Društva „Naša Djeca“.

Dječji tjedan se u Rijeci održava na inicijativu Društva „Naša djeca“ Rijeka i pod pokroviteljstvom Grada Rijeke te u suradnji s institucijama i ustanova Grada Rijeke:  Strukovnom udrugom za promicanje dobrobiti djece „Portić“, Pomorskim i povijesnim muzejom Hrvatskog primorja, Prirodoslovnim muzejom Rijeka, Domom mladih Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka i Gradskom knjižnicom Rijeka.

Maja Manestar zahvalila je svim sudionicima ove manifestacije i istaknula važnost promicanja dječjih prava, položaja djece u društvu te aktivne participacije djece u aktivnostima lokalne zajednice, što su sve ciljevi Dječjeg tjedna.

Ana Sušić iz Gradskog kazališta lutaka predstavila je predstavu „Srce veće od mene samog“ koja će se prikazivati tokom Dječjeg tjedna i pozvala je djecu stariju od sedam godina i odrasle da pogledaju ovu zanimljivu predstavu u standardnim terminima (četvrtak i petak u 18 sati te subota u 11 i 18 sati). Ulaznica se može kupiti na portalu Moje Karte ili rezervirati na mail njihove blagajne.

Goran Gračanin iz Doma mladih pozvao je djecu i mlade na besplatne radionice koje će se održavati sljedeći tjedan – robotika, likovne radionice, modelarstvo, znanstveni laboratoriji i slično, sve u popodnevnim terminima. Prijave se mogu obaviti online preko web stranice Doma mladih.

Program udruge Društvo „Naša Djeca“ predstavila je tajnica udruge Svjetlana Mazzarroli Jurišić.

Cjelokupni program dostupan je na poveznici: https://www.rijeka.hr/wp-content/uploads/2021/10/Program-Dje%C4%8Djeg-tjedna-u-Rijeci-2021.pdf

Oznake