Manifestacija će se održavati od 16. do 22. rujna 2021. godine te će se brojnim aktivnostima promovirati održiva urbana mobilnost, sprječavanje emisije štetnih plinova te kvalitetniji način života i kultura življenja u urbanim sredinama. 

Europski tjedan mobilnosti je manifestacija posvećena održivoj mobilnosti koja se uz financijsku i političku potporu Europske komisije od 2002. godine održava u razdoblju od 16. do 22. rujna, a Grad Rijeka uključen je u ovu manifestaciju od samog početka 2002. godine.

Tri organizacije – Eurocities, Energy Cities i Climate Alliance –  imaju ključnu ulogu u koordinaciji aktivnosti i promociji Europskog tjedna mobilnosti, manifestaciji koja predstavlja platformu lokalnim vlastima za ostvarenje sljedećih ciljeva: podizanje svijesti građana o štetnosti po okoliš i kvalitetu života postojećeg načina kretanja u gradovima, promociju inicijativa i najbolje prakse povezane s održivim urbanim kretanjem, uspostavu učinkovitih partnerstava s lokalnim dionicima, naglašavanje predanosti lokalnih vlasti za uspostavu održivih prometnih politika, pokretanje novih dugoročnih politika i trajnih mjera, sudjelovanje u široj europskoj kampanji, dijeleći zajedničke ciljeve s drugim gradovima sudionicima.

Građani su, od početka održavanja Europskog tjedna mobilnosti, u ovoj inicijativi prepoznali idealnu priliku da promijene svoj svakodnevni način putovanja po gradu i odlučili učiniti veliki korak prema poboljšanju kakvoće zraka i unaprjeđenju svoga zdravlja ostavljanjem automobila kod kuće.

Brojne aktivnosti za građane

Svake se godine Europski tjedan mobilnosti odabirom tzv. središnje teme usredotočuje na neki od aktualnih problema povezanih s održivom mobilnošću. Središnja tema ovogodišnjeg tjedna je „Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost“ dok slogan glasi „Krećimo se održivo! Ostanimo zdravi!“.

U Rijeci će se tijekom obilježavanja Europskog tjedna mobilnosti, održavati stručna predavanja, prezentacije sigurne vožnje e-romobila te sportsko-edukativne aktivnosti u sklopu  kampanje „Rijeka u kretanju“ koju provodi Odjel za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke s partnerima. 

PROGRAM OBILJEŽAVANJA EUROSPKOG TJEDNA 2021. U RIJECI 

Četvrtak,  16. rujna

10.00 – 13.00 sati, Stručna predavanja i prezentacije u Gradskoj vijećnici

10.00 – 11.00 sati, prezentacija rezultata izrade izvedbenog projekta označavanja biciklističke trase od Preluka do centra grada, predavačica Azra Benčan, mag.ing.aedif. u ime tvrtke Rijeka promet.

11.00 – 12.00 sati, predavanje o riječkim iskustvima vezanim za iznajmljivanje električnih romobila održat će Ivan Begović, Operations Manager | Rentals Croatia & Italy, ispred tvrtke Bolt.

12.00  – 13.00 sati, predavanje “Sigurno i zdravo uz održivu mobilnost” održat će doc. dr. sc. Vedran Kirinčić, Tehnički fakultet, Sveučilište u Rijeci. Pored pregleda trenutnog stanju u RH, poslovnih izazova i prilika, s naglaskom na elektromobilnost, bit će dani i primjeri dobre prakse na regionalnoj i lokalnoj razini.

Subota, 18. rujna

10.00 sati, „Rijeka u kretanju“ na plaži Kostanj i u parku Mlaka 

 „Važnost tjelesne aktivnosti na otvorenom“, plaža za osobe s invaliditetom Kostanj

Riječ je o manifestaciji u sklopu koje će biti organizirane vježbe disanja, razgibavanja, hodanja, plivanje i vaterpola. Manifestacija je namijenjena prvenstveno osobama s invaliditetom, no mogu se pridružiti svi zainteresirani građani. Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“, na inicijativu Tematske grupe okupljene oko prioriteta „Otvorenost prema potrebama osoba s invaliditetom“. Organizatori su Grad Rijeka, Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Rijeci i Sportski savez osoba s invaliditetom grada Rijeke.

 „U zdravom tijelu zdrav zub“, parku Mlaka

 Manifestacija je namijenjena osobama s invaliditetom a uključuje hodanje, tjelovježbu te edukaciju o oralnom zdravlju. Manifestacija se organizira u sklopu projekta „Rijeka – Zdravi grad“ i projekta „Živjeti zdravo“, a  povodom Europskog tjedna mobilnosti te Europskog dana oralnog zdravlja. Organizatori su Nastavni zavod za javno zdravstvo primorsko-goranske županije, Grad Rijeka i udruga DIP – Društvo za istraživanje i potporu.

Ponedjeljak, 20. rujna

10.00 – 14.00 sati,  Prezentacija sigurne vožnje električnih romobila na Korzu –First Ride Academy“.

„First Ride Academy“ organizira kompanija Lime, a program je namijenjen građanima svih dobnih skupina koji žele naučiti kako sigurno voziti e-romobil. Na poligonu na Korzu ( ispred gradske ure ) polaznici će se moći informirati o ispravnom i sigurnom načinu korištenja e- romobila te se okušati u vožnji na poligonu u sigurnim i kontroliranim uvjetima. 

Utorak, 21.rujna  

10.00 sati, nastavak sadnje drveća na lokaciji nove ceste od čvora Hosti prema Viškovu.