Kao jedan od vrhunaca projekta Europske prijestolnice kulture, u Palači šećera u četvrtak, 29. travnja, postavljena je izložba “Nepoznati Klimt – ljubav, smrt, ekstaza”.

Središnji izlošci izložbe su devet slika Gustava Klima, njegova brata Ernsta Klimta i Franza Matscha, koje ukrašavaju svod zgrade HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Braća Klimt i Matsch su slike izradili za kazalište otvoreno 1885. godine.

Kako je na otvorenju istaknula autorica izložbe Deborah Pustišek Antić, izložba je nastajala više godina. Slike su skinute 2018. godine sa svoda kazališta te očišćene i restaurirane u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Prije skidanja sa svoda smatralo da su slike ulja na platnu, a sad se zna da su nastale tehnikom tempere, kako bi se oponašalo zidne oslike. Danas ih, prvi puta nakon 1885. godine kad su prije postavljanja u zgradu HNK izložene u Beču, posjetitelji mogu razgledati iz neposredne blizine.

Ravnateljica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota istaknula je da je ovo posljednji izložbeni program projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i govori o vrijednoj kulturnoj baštini koja se nalazi i ostaje u Rijeci.

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel rekao je da ni ove izložbe, kao ni zgrade Palače šećerane u ovom obliku sada ne bi bilo da nije bilo projekta EPK. “Rijeka je bila kulturno središte i prije 130 godina, kad su nastale ove slike, a ostat će kulturno središte i nakon završetka projekta EPK, zahvaljujući trajnom nasljeđu”, naglasio je Obersnel.

Na predstavljanju izložbe bio je i austrijski veleposlanik Nj. E. dr Josef Markus Wuketich, koji je istaknuo da  je Gustav Klimt jedan od najznačajnijih predstavnika austrijskog slikarstva onog doba, a riječka izložba je hvale vrijedna prilika za predstavljanje umjetničke suradnje triju autora, braće Klimt i Franza Matscha.

Multimedijske projekcije i katalog izložbe

Uz slike iz HNK-a, izložbu prati i katalog s tekstovima 15 vodećih domaćih i međunarodnih poznavatelja djela Gustava Klimta te multimedijske i interaktivne projekcije iz njegove kasnije, postriječke faze.

Jedna interaktivna projekcija namijenjena je mlađoj publici. Smještena je u svojevrsnoj tamnoj sobi u kojoj se prikazuju Klimtovi crteži. Projekcija povezuje Klimtove kazališne slike, uključujući studije i crteže za pojedine riječke slike, s riječkim kulturnim nasljeđem i širim povijesno-kulturnim kontekstom.

Druga donosi kontrapunkt mladenačkom javnom opusu govoreći o slikarevoj kasnijoj stvaralačkoj fazi. Tu se može vidjeti niz erotskih crteža kojima je dodatno zagolicao zanimanje suvremenika za svoj rad. Posjetitelj ulaskom u sobu i sam postaje dio crteža i može pokretima crtati svoj crtež unutar projicirane slike.

Izložba u Palači šećerane moći će se razgledati do 20. listopada 2021. godine.

Organizator izložbe je Ervin Dubrović, Muzej grada Rijeke, dizajn potpisuje Klaudio Cetina, a multimedijalne sadržaj ljubljanski Studio 507.

Program podržavaju: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture RH, Austrijski kulturni forum Zagreb, Bundesministerium Europa, Integration und Äußeres (Beč, Austrija).

Kalendar događanja