Kongres hitne medicine održan je od 25. do 27. ožujka 2022. nakon tri godine stanke. Riječ je o studentskom projektu udruge FOSS MEDRI, koja djeluje na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, navodi se u priopćenju.

Sudionici su sudjelovali u predavanjima i praktičnim radionicama na teme: trauma pregled, FAST ultrazvuk, klinički scenariji, kirurško šivanje te imobilizacija s vakuum madracem i dugom daskom. Osim toga, sami studenti predstavili su svoje radove na temu hitnog zbrinjavanja, u obliku postera, prezentacija i prikaza slučajeva.

U provedbi kongresa sudjelovalo je 120 studenata medicine, 16 predavača i voditelja radionica, stručnjaka u hitnoj medicini, što Kongres hitne medicine čini jednim od najvećih studentskih projekata na riječkom Medicinskom fakultetu.

„Vrlo smo sretni što se napokon možemo svi vidjeti uživo. Mislimo da je iznimno važno dati studentima medicine i teorijsko i praktično znanje iz područja hitne medicine, obzirom da se s ovim područjem medicine susreću odmah po završetku fakulteta. Organizacija ovakvog projekta izuzetno je zahtjevna, no zajedničkim snagama kolega sa svih godina studija uspjeli smo realizirati još jedan u nizu Kongresa hitne medicine.“ kaže Marija Prekodravac, predsjednica Kongresa hitne medicine.

Iza ovih mladih perspektivnih studenata medicine opet su stali Zavod za hitnu medicinu Primorsko goranske županije te Objedinjeni hitni bolnički prijem (OHBP ) KBC-a Rijeka.

“Zavod za hitnu medicinu PGŽ-a partner je Kongresa još od 1. godine, kad smo ga prepoznali kao vrlo koristan projekt koji propagira hitnu medicinu kao važnu granu medicine. Od početka sam znao da ovaj projekt ima budućnost, jer sam uvidio koliko volje, entuzijazma i elana imaju ovi mladi ljudi“, rekao je Davor Vukobrat, ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu PGŽ-a, dodavši da će nastaviti podupirati Kongres i nadalje.

„Riječki OHBP već dugo godina ponosi se radom sa studentima, čiji je veliki dio i Kongres hitne medicine. Ponosni smo na naše studente i organizacijski odbor projekta jer ovako veliki projekt održavati već duže vrijeme zaista nije lako. Zadovoljstvo je raditi s ovako sposobnim i profesionalnim mladim ljudima te OHBP KBC-a Rijeka planira nastaviti ovu uspješnu suradnju.“ Istaknula je Martina Pavletić, dr.med., pročelnica OHBP KBC Rijeka.