U okviru projekta Kantrida Europski kvart kulture FKK 2020. u petak i subotu, 7. i 8. kolovoza, na plaži Bivio na Kantridi održat će se jubilarno peto izdanje Empeduja PUNK festivala, kojemu je ove godine light motiv Punk Against Racism. Dakle, u jedinstvenom okruženju uz samo more petu godinu za redom pankom će se rasizmu suprotstaviti zagrebački CC i Besni pacov te riječki Finta de mona i Bible Thrower (petak, 7. kolovoza), zadarska Alergija, varaždinski Gemišt, pulski Immobile i riječki Last baraž  (subota, 8. kolovoza).

– Druge godine za redom festival se održava dva dana. Na istom mjestu kao i do sada. I to je to – pankerski kratko i jasno referirat će Andrej Vučinić Škot, organizator 5. Empeduja Punk festivala, koji se onda vratio ne tako davno u prošlost i prisjetio se kako je sve započelo.

Svirka kakve je nedostajalo

– Jedno vrijeme u Rijeci uopće nije bilo ovakvih koncerata, a nama je to nedostajalo pa me je taj nedostatak svirki potaknuo da se malo raspitam gdje bi se takvo što uopće i moglo organizirati. Stupio sam u kontakt s Damirom Čargonjom Čarlijem i tako je krenula naša suradnja na Biviju. Kada smo krenuli, vidjeli smo da ekipa taj naš rad cijeni, da dolaze iz svih krajeva i odlučili smo nastaviti.

Od želje da se obogati glazbena ponuda i da svatko u toj ponudi može pronaći ponešto za sebe rodio se festival koji ni po čemu ne zaostaje za mnogim takvim ili festivalima sličnoga tipa.

Dolazak ljubitelja punka iz susjednih država

– Ljudi nas cijene, dolaze iz svih hrvatskih gradova, dolaze iz susjednih država, obožavaju ovaj festival jer lokacija je super i takvih lokacija za ovakve festivale nema baš previše. A i svirka je super. Ove godine naglasak će biti na zadarskoj Alergiji, oni su veterani hrvatske punk scene koji postoje još od 1994. godine. Zanimljivi će svakako biti i Gemišt iz Varaždina, jedan na svoj način čudan band. Tu su i dobri riječki novi bendovi Bible Thrower, Last Baraž, Finta de mona. Perspektivni su i žestoki. Međutim, svaki bend je poseban na svoj način, vrijedi ih poslušati. Recimo, Immobile iz Pule su ne znam niti ja više koja generacija Monte Paradisa i nastoje održati taj hard core punk. Ma svaki je bend na svoj način poseban, ekipa je super za podružiti se i to je najbolja pozivnica svim ljubiteljima punka da dođu i da nam se pridruže – zaključit će Andrej Vučinić.

Predstavljanje knjige Nenada Marjanovića

A poseban mamac za gledatelje ove će godine biti još jedan veteran punka. Nenad Marjanović dr. Fric u Beach baru Empeduja će u petak, 7. listopada, neposredno prije početka festivala, predstaviti svoju novu knjiguTopnički dnevnici, jedinstveni uradak napisan u potpunosti na mobitelu tijekom prvog vala korona krize u Hrvatskoj. Nenad Marjanović dr. Fric nekadašnji je basist kultnog pulskog punk banda KUD Idijoti, koji su predvođeni nezaboravnim Brankom Črncem Tustom ostavili neizbrisiv trag na punk sceni na prostorima čitave bivše države. Dakle, predstavljanje punk knjige uoči otvaranja punk festivala. Nema bolje pozivnice.

Maske umjesto ulaznica

Umjesto ulaznica svi posjetitelji moći će po jedinstvenoj cijeni od 25 kuna kupiti perivu pamučnu zaštitnu maskicu za lice, čime će na najbolji način pridonijeti zajedničkim nastojanjima da se što je moguće više spriječi širenje virusa COVID-19. Također, mole se svi posjetitelji da se pridržavaju uputa Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, da pripaze na fizičku udaljenost i na osobnu higijenu.

Inače, svi oni koji žele pomoći organizaciju Empeduja punk festivala i projekta Kantrida FKK 2020 moći će, po cijeni od 50 kuna, nabaviti festivalsku majicu.

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije