Teatromanija, projekt u kojem su šestaši iz Osnovne škole Pećine aktivno sudjelovali, sastoji se iz dva dijela. Točnije, prvi dio se odnosi na izvedbeni moment koji sadržajno obrađuje kratku povijest lutkarstva počevši od renesanse, kroz barok te romantizam. Istražujući povijesnu građu pri dramaturškoj pripremi, izdvojeni su najzanimljiviji trenutci te su kroz kazališnu igru prezentirane marioneta, sajmišno kazalište, commedia dell’arte, a obrađeni su i pojmovi cenzure u kazalištu.

Drugi dio, radionički, u kojem djeca sudjeluju zajedno s glumicama, kroz igru riječima, asocijacija, pantomime, učenici ponavljaju izdvojene pojmove koje su vidjeli i čuli u izvedbenom dijelu pa kroz vlastitu igru uče o kazalištu.

Teatromanija će se ponovno izvesti za petaše Osnovne škole Gornja Vežica, a u ponudi GKL Rijeka ostaje tijekom cijele sezone 2019./2020. u kojoj riječki lutkari slave svoj 60. rođendan.

Gradsko kazalište lutaka Rijeka s razvojem umjetničko-edukativnih projekata započelo je još 2014. godine s postavkom projekta Lutkofor usmjerenog razrednoj nastavi. „Poneseni uspjehom i potražnjom takvih projekata od strane škola, a na poticaj javnog poziva Ministarstva kulture za programe koji potiču razvoj publike, odlučili smo kreirati program za stariji osnovnoškolski uzrast“, poručila je profesorica hrvatskog jezika, kazališna djelatnica i autorica tekstova lutkarskih predstava Vedrana Balen Spinčić, koja je projekt osmislila i razvila zajedno s Petrom Šarac, diplomiranom glumicom i lutkaricom te dramskom edukatoricom. U projektu sudjeluje i glumica Petra Kovačić, koja također ima veliko iskustvo u radu s djecom u okviru dramske edukacije, a kao lutkarski tehnolog i scenograf, projektu se pridružio i akademski kipar Mihajlo Uzelac.

„Da bismo nešto voljeli, moramo to i poznavati osnovni je moto projekta i vjerujemo da će se na ovaj način publika više približiti lutkarsko-kazališnoj umjetnosti i doživjeti je kao fenomen koji i njima može biti inspirativan i privlačan“, poručile su autorice Teatromanije.

Kalendar događanja