U okviru međunarodne manifestacije „Dani europske baštine 2021“ u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka održan je program „Muzeji kakve trebamo“, tijekom kojeg su predstavljeni rezultati Drugog javnog poziva za predlaganje predmeta za Civilnu muzejsku zbirku i održan okrugli stol na temu “Promjena muzejske paradigme – zajednica u centru”.

Predmeti koji su najvećim brojem glasova građana uvršteni u Civilnu muzejsku zbirku su:

 1. Nagrade građanima volonterima
  Stotine građana volontiralo je za projekt Rijeke 2020 – EPK. 2020. je donijela velike izazove, a volonteri EPK su dali važan doprinos realizaciji kulturnih programa u okvirima „novog normalnog“ te su nagrada HKD-u za Organizatora volontiranja i Državna nagrada za koordinatoricu volontera u 2020. priznanje svim uključenima koji su gradu i projektu poklonili preko 5.000 sati svog slobodnog vremena.
  BROJ GLASOVA: 302
 2. Reportaža o herojima koronapandemije
  Ekipa Kanala Ri Roberta Dešković i Sandi Bujan Cvečić snimile su reportažu u Respiracijskom COVID odjelu KBC-a Rijeka na kojem su ležali najteži pacijenti s teškim upalama pluća na respiratorima i vodili borbu života i smrti . U ekskluzivnoj reportaži prikazale su ozbiljnost bolesti i nadljudsku borbu zdravstvenih djelatnika koji su sebe izložili opasnosti kako bi spašavali naše živote.
  BROJ GLASOVA: 132
 3. HKD online program
  Pojavom Covida-19 i otkazivanjem programa na proljeće 2020. godine, HKD na Sušaku našao se pred odlukom – čekati bolje dane za nastavak programa ili uskočiti u online svijet. I odlučili smo – predstavljamo vam naše online pustolovine: Spring Forward Festival – The Show Must Go Online, Porto Etno video kuharica, Virtualna vodstva izložbama, VR predstave, Kortil uživo – Kako čitati kvart.
  BROJ GLASOVA: 62
 4. bočice cjepiva (prazne)
  Cjepivo Obilježilo je pandemiju COVID virusa u cijelom svijetu. Kad se napokon pojavilo, bilo je predmetom želja, a nakon što su u javnoj sferi dok je bilo u fazi istraživanja i nastajanja prethodili disonatni tonovi pro et contra cijepljenja.
  BROJ GLASOVA: 46
 5. Hitna medicinska pomoć 1960.-ih
  Danas kad smo u klopki pandemije, misli nas vode i unazad kad su zdravstveni djelatnici radili u drukčijim uvjetima koje danas ne možemo ni zamisliti. Značka sa odore i fotografija iz 1960.-tih godina prikazuje liječnika i mog oca bolničara Klementa Rovisa koji čekaju vozača da promijeni gumu na kolima hitne, negdje u okolici Rijeke.
  BROJ GLASOVA: 41

Na okruglom stolu „Promjena muzejske paradigme – zajednica u centru” koji je uslijedio nakon predstavljanja novih predmeta u Civilnoj muzejskoj zbirci sudjelovali su Nikolina Radić Štivić, Tamara Mataija i Marko Badurina (Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka), Emil Mandarić (Udruga slijepih i slabovidnih Primorsko-goranske županije), Asja Brusić (Hrvatski kulturni dom na Sušaku) i Sandi Bujan Cvečić (Kanal Ri).

Sudionici okruglog stola iznijeli su vlastita iskustva sudjelovanja u programu Muzeja kojim je postavljen presedan u Republici Hrvatskoj, a tiču se aktivnog uključivanja građana u upravljanje muzejskim programom. Kustosi su istaknuli ranije iskustvo s osnivanjem Muzejske zbirke Kastavštine koja je po svom pristupu slična Muzeju budućnosti, a u kojem je od elementarne važnosti osluškivati želje i potrebe svoje publike i građana zbog kojih takve institucije i postoje.

Sudionici su istaknuli nužnost davanju vidljivosti ranjivih i marginaliziranih društvenih skupina, kako bismo svi zajedno osvijestili potrebe, posebnosti, ali i prednosti različitih perspektiva i iskustava. U svjetlu međusobne suradnje, načelno različitih aktera u društvu, govornici su bili složni da je međusobni kontakt, razgovor, dijeljenje mišljenja i ideja “zakotrljalo” niz suradnji koje se ne bi ostvarile da nije bilo projekta poput ovog, koji ih je sve okupio na jednom mjestu.

Građansko muzejsko vijeće (GMV) je savjetodavno i sudioničko tijelo Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka osnovano 2019. godine s ciljem demokratizacije muzeja. Sastavljeno od pet udruga-članica, Vijeće doprinosi uključivanju građana u aktivnosti predlaganja, osmišljavanja i provedbe kulturnih programa Muzeja sukladno interesima i potrebama zajednice.

U nizu svojih aktivnosti GMV-a i prikupljačkoj djelatnosti pristupa na drugačiji način. Javnim pozivom za naziva “Kako želimo da nas pamte” GMV-a je 2019. godine sa zajednicom počeo dijeliti odgovornost odabira muzejskih predmeta iz naše svakodnevice vrijedne čuvanja za buduće generacije – građani predlažu predmete, građani ih biraju. Time je stvorena prva Civilna muzejska zbirka u Hrvatskoj.

Građansko muzejsko vijeće osnovano je u sklopu projekta “Muzej budućnosti – Građansko muzejsko vijeće kao model sudioničkog upravljanja” i prvi je primjer izravnog sudjelovanja građana u radu institucija u Republici Hrvatskoj.  Cilj projekta je poticanja zaposlenika Muzeja, jedinica lokalne i regionalne samouprave te organizacija civilnog društva na suradnju, uzajamno jačanje kapaciteta, umrežavanje te razvijanje inovativnog modela sudioničkog upravljanja u kulturi.

Manifestacija Dani europske baštine održava se tijekom rujna i listopada 2021. godine sa zajedničkom temom “Baština za sve”. Cilj je ovogodišnje manifestacije potaknuti zajedništvo, suradnju, uključivost i jednake mogućnosti za sve društvene skupine da dožive kulturnu baštinu. Odabrana tema omogućuje naime usmjerenost na različite društvene skupine koje stvaraju, čuvaju i predstavljaju baštinu kao dio vlastita identiteta i zalog za budućnost.