Ovaj psihološki triler o životu i ljubavi u svojoj 87. godini režira jedna od najvećih umjetnica hrvatskoga glumišta, Neva Rošić koja se od sredine 90-ih povremeno bavi i režijom, najčešće upravo u riječkom HNK-u.

„Enigmatske varijacije  vrlo su neobična ljubavna priča. Pojavljuju se samo dva lika, novinar i pisac, a objekt njihovog interesa, tj. žena, ostaje tajanstveno stvorenje. Zanimljivost ove ljubavne intrige počiva na plećima dvojice izvanrednih glumaca, Aleksandru Cvjetkoviću i Mirku Soldanu. Cijeli komad je vrlo intrigantan događaju se neprekidne psihološke promjene i neobični obrati. Naslov je autor posudio od skladatelja Edwarda Elgara koji u svojoj skladbi obrađuje skrovitu temu u 14 varijacija. U tekstu se pojavljuju bezbrojne varijacije na temu ljubavnih odnosa. Osim o ljubavi, komad govori i o usamljenosti i strahu od samoće u bolesti.

U autorskom timu su i scenografkinja Aleksandra Ana Buković, kostimografkinja Sandra Dekanić i oblikovatelj svjetla i asistent redateljice Marin Lukanović.

Dramatičar, romanopisac, esejist, filmski scenarist i redatelj Éric-Emmanuel Schmitt pripada među najistaknutije i najizvođenije suvremene francuske autore. Sveučilišni profesor filozofije svoju je književnu karijeru započeo 1990-ih. Njegova djela prevedena su na više od 50 jezika. Uz brojne prestižne književne nagrade, za svoj kazališni rad je 2001. nagrađen godišnjom nagradom Francuske akademije za kazališno stvaralaštvo.

Novi dramski prostor u bivšem Ivexu

Premijera predstave ujedno je bila i prilika da se predstavi obnovljeni dramski prostor Dram(m)a centar “Zajc” u zgradi bivšeg Ivexa na Delti. U nužnoj razdvojenosti ansambala riječkoga HNK zbog pandemijskih okolnosti nastao je novi koncept, zahvaljujući kojem Hrvatska i Talijanska drama od sad imaju svoj prostor na ovoj lokaciji.

Ona im osigurava prostor za probe te rasterećenje pozornice koju inače dijele četiri ansambla i Riječki simfonijski orkestar za svoju koncertnu djelatnost. Osim što će se dramskim ansamblima olakšati rad, ali i međusobno povezivanje, i Riječko kazalište mladih „Kamov“ konačno će dobiti profesionalne uvjete za svoj rad.

(Enigmatske varijacije / Foto: Dražen Šokčević )