U okviru Rijeke psihologije, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku izvedena je predstava za tinejdžere o mentalnom zdravlju „U mojoj glavi“, u izvedbi Teatara “Tirena” iz Zagreba. Riječ je o četvrtoj zajedničkoj predstavi redateljice Tine Hofman i dramaturginje Nine Horvat, a upozorava naozbiljnost i učestalost depresije među tinejdžerima.

“U mojoj glavi” priča o je dvoje tinejdžera, Borni i Vanji. Bornu čeka važna odluka i kako vrijeme odmiče, on je pod sve većim pritiskom. Postaje tjeskoban i dobiva napadaje panike. Vanja trenira odbojku i ostavlja dojam vesele i samosvjesne osobe. No počinje se osjećati sve lošije a ne zna zašto, gubi interes za stvari koje su je prije veselile i postaje bezvoljna. Nitko, pa ni ona sama, ne prepoznaje ozbiljnost depresije. Ni Borna ni Vanja ne znaju kako si pomoći.

Prepoznati prve znakove

Prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji depresija će do 2020. godine biti druga najraširenija bolest na svijetu, a statistike čini sve više tinejdžera. Depresija se može prevenirati i zato ju je bitno prepoznati na vrijeme. Svatko od nas povremeno osjeća anksioznost, no ona u sve više slučajeva prerasta u poremećaj i velikom broju ljudi neizmjerno otežava svakodnevnicu.

U svojem već prepoznatljivom stilu Tirenin tim donosi autorski kazališni projekt nastao s ciljem pokretanja dijaloga i povećanja svijesti o opasnostima mentalnih bolesti i važnosti mentalnog zdravlja. U predstavi igraju Andrej Kopčok, Marijana Matoković i Selma Mehić.

Dio predstave uz izjave pogledajte u video prilogu.

Kalendar događanja