U brodogradilištu „Viktor Lenac“ završeni su planirani radovi na brodu „Galeb“ te je danas oko 8.30 sati započeo tegalj broda natrag u brodogradilište u Kraljevici gdje će se nastaviti radovi na obnovi i preuređenju broda u muzej.

Tijekom dokovanja u brodogradilištu “Viktor Lenac” na brodu Galeb izvedeni su radovi pranja podvodnog dijela broda, ispuštanja zaostalih tekućina iz tankova dvodna s odstranjivanjem taloga, izmjena čeličnih limova na podvodnom i nadvodnom dijelu vanjske oplate, ugradnja Zn anoda, čišćenje osovinskih vodova i osovina kormila, demontaža sidara s uređenjem i antikorozivnom  zaštitom te ponovnim vraćanjem, priprema površine podvodnog dijela trupa, pranje i pjeskarenje te antikorozivna zaštita. Navedeni radovi trajali su mjesec dana.

Brod Galeb

Radove na obnovi i prenamjeni broda Galeb, zaštićenog kulturnog dobra Republike Hrvatske, u brod muzej s pratećim komercijalnim sadržajima, obavlja tvrtka Dalmont d.d. iz Kraljevice.

Uz navedene radove izvedene u „Lencu“ do sada su izvršeni i radovi na kompletnoj sanaciji, uklanjanju i zbrinjavanju  azbesta, obavljena je demontaža tikovih trenica s paluba, demontaža i sanacija nepotrebne brodske opreme te demontaža dijela opreme koja je predana Muzeju grada Rijeke na restauraciju. Izvršeni su i radovi na djelomičnoj izmjeni čeličnih limova nadgrađa te je obavljena demontaža i zbrinjavanje zidnih i stropnih drvenih obloga, ugradbenog namještaja i vrata.

Projekt obnove i prenamjene broda Galeb u brod muzej dio je projekta “Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“ za koji je Grad Rijeka dobio 68.9 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj u okviru Operativnog programa “Konkurentnost i kohezija”.

Foto: Ivica Nikolac

Oznake

Kalendar događanja