U sklopu manifestacije „Glowing Globe: Artificial Art Alienated“, u Galeriji Kortil otvorena je istoimena međunarodna multimedijska izložba, u čijem je fokusu promišljanje fenomena umjetne inteligencije u umjetnosti.

Kako je navedeno u opisu izložbe, medijska umjetnost dugo se shvaća pod video umjetnošću, video instalacijama, interaktivnom umjetnošću, zvučnom umjetnošću. Tijekom posljednjih 20 godina medijska se umjetnost širila u raznim digitalnim tehnologijama. Digitalno kodiranje preuzelo je mnoge važne segmente suvremene umjetnosti. Posljednjih godina čak i više: programi umjetne inteligencije, računalne igre, virtualna i augmentativna stvarnost postaju trend mnogih umjetnika.

Kustosice izložbe su voditeljica Centra za inovativne medije Ingeborg Fülepp, Dijana Protić i gostujuća kustosica Bettina Wackernagel, a radove izlažu domaći i inozemni multimedijalni umjetnici: Tea Stražičić, Bob Constance, Gaia Radić, Ivana Tkalčić, Hrvoje Hiršl, Maurice Benayoun, Hanns Holger Rutz / Nayarí Castillo, Dina Karadžić, Vedran Gligo, Dijana Protić, Marta Stražičić i Manja Ristić.

Manifestacija s izložbom u Galeriji Kortil, simpozijem u Kampusu Sveučilišta u Rijeci, projekcijama i audio-vizualnim performansima u Astronomskom centru te razgovorima umjetnika na Akademiji primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci ima za cilj predstaviti javnosti različite pozicije u medijskoj umjetnosti, propitivanje, eksperimentiranje i promišljanje fenomena širenja umjetnog života u velikom broju umjetnina. Teoretičari, povjesničari i filozofi dat će svoje uvide u novu estetiku i fenomenologiju.

Izložba ostaje otvorena do 7. listopada, svaki radni dan od 10 do 13 i od 17 do 20 sati te subotom od 10 do 13 sati, a ulaz je besplatan.

Organizator: Centar za inovativne medije – APURi Sveučilišta u Rijeci u suradnji s Galerijom Kortil, Austrijskim kulturnim forumom Zagreb, Francuskim institutom Zagreb, Format ©.

Podrška: Grad Rijeka – Odjel za kulturu, Ministarstvo kulture i medija, Austrijski kulturni forum Zagreb, Francuski institut Zagreb, Goethe Institut Zagreb, Astronomski centar Rijeka, Festival Heroines of Sound Berlin financiran iz Fonda za kulturu grada Berlina.

Kalendar događanja