zima, snijeg, gorski kotar

Među najhladnijim gradovima ovoga jutra bili su još Osijek i Daruvar, gdje je bilo 12 stupnjeva ispod nule, potom Delnice s minus 11 i Ogulin s minus deset stupnjeva.

Kako će ove noći biti oblaka, temperature sutra ujutro ne bi trebale biti tako niske, a situacija slična današnjoj mogla bi se ponoviti u petak ujutro, kada će temperature padati do minus deset.

Postoji mogućnost da za Badnjak bude oborina, snijeg bi mogao padati u unutrašnjosti u gorju, a možda poneka pahulja zaleprša uoči Božića i u nizinama, kažu u DHMZ-u.

U unutrašnjosti će danas biti djelomice sunčano, mjestimice s maglom koja se može zadržavati veći dio dana. Poslijepodne se očekuje porast naoblake, a u noći je moguć slab snijeg ili susnježica. Na Jadranu će biti pretežno sunčano, a prema večeri na sjevernom Jadranu će se naoblačiti. Najviša dnevna temperatura uglavnom će biti od -3 do 2, na Jadranu između 6 i 12 stupnjeva Celzijevih.

Najviše snijega još uvijek je na Zavižanu, 44 centimetra, slijedi Begovo Razdolje s 38 centimetara, Delnice s 32 centimetara i Slunj s 25 centimetara, a na Sljemenu 24 centimetara.

Iako se 21. prosinca uobičajeno smatra službenim početkom zime, to godišnje doba će, prema astronomskom računanju, odnosno trenutku zimskog suncostaja, ove godine stići sutra u 6,30 sati.

Naime, početak zime veže se za zimski suncostaj ili solsticij, kada je Sunce u svom prividnom kretanju po nebu najjužnije ili najniže nad obzorjem. Taj dan je najkraći dan u godini, u smislu da je toga dana u godini najkraće razdoblje od izlaska do zalaska Sunca.

Kalendar događanja