U tjednu manifestacije Hrvatska volontira, koja se ove godine provodi jubilarnu desetu godinu zaredom, volonterski program Europske prijestolnice kulture, osim volontiranjem na mnogim programima, obilježio ga je edukacijom volontera, u suradnji s Gradskim društvom Crvenog križa Rijeka.

Predavanje na temu Koronavirus: Mjere opreza i stigmatizacija zaraženih za sve zainteresirane EPK volontere i volontere GDCK-a Rijeka, održalo se u srijedu, 23. rujna u foajeu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, a vodila ga je Amra Ramić, predsjednica terenske jedinice „Dr. Ante Švalba“ GDCK-a Rijeka, koja je ujedno i volonterka Europske prijestolnice kulture. Cilj edukacije bio je informirati i prevenirati stigmatizaciju osoba oboljelih od bolesti COVID-19.

Amra Ramić vodila je predavanje o koronavirusu

Predavanje je održala Amra Ramić

Održano predavanje, koje je bilo od velike koristi okupljenima, potaknulo je i zanimljivu raspravu o prilagođavanju „novom normalnom“ te nastavku uobičajenih aktivnosti u ograničavajućim okolnostima.

Svoja je iskustva i savjete o važnosti provođenja epidemioloških mjera s volonterima podijelila i Ana Delonga, voditeljica Odjela rada s mladima Gradskog društva Crvenog križa Rijeka, a svi su sudionici naposljetku zaključili kako je i inače, a posebno u novim okolnostima, itekako važno biti društveno odgovoran.

Suradnja volontera Europske prijestolnice kulture i volontera Crvenog križa započela je početkom 2020. godine, radom na programu otvorenja Europske prijestolnice kulture, a posebno se pokazala uspješnom tijekom pandemijske krize.

Popuštanjem mjera i realizacijom mnogobrojnih kulturnih programa, volonteri Crvenog križa bili su velika podrška volonterima i organizatorima programa Europske prijestolnice kulture, kao i drugih programa u kulturi, a posebno u uspješnom provođenju propisanih sigurnosnih mjera.