Izložba progovara o prevenciji karcinoma dojke i važnosti samopregleda te se zalaže za borbu protiv stigmatizacije oboljelih žena. Izložbu čine analogne fotografije trinaest oboljelih žena kao i predmeti koji su obilježili njihov proces liječenja, kao i umjetnički radovi a kroz čije se donacije prikupljaju sredstva za udrugu Nismo same iz Zagreba te Casper iz Splita. Ipak, ono što ova izložba predstavlja jest portal Mamo.hr, namijenjen oboljelima od svih vrsta karcinoma.

Priče 13 stvarnih žena

O samoj izložbi autorica Diana Zubak kaže da ona predstavlja priče stvarnih žena oboljelih od karcinoma i članova njihovih obitelji diljem Hrvatske i Bosne i Hercegovine. “Kroz svaku priču vidim borbu i hrabrost koja je obilježila i život moje majke, a samim tim i moj život, nakon što je oboljela 2019. godine.”, kaže Zubak.

Izložba „Od manjka glava ne boli” predstavlja borbu protiv predrasuda prema oboljelima od karcinoma. “Žena bez dojke nije manje žena, samo zato što joj nedostaje dio tijela. Žena bez kose ne prestaje biti žena, samo zato što joj je otpala kosa u borbi protiv bolesti. Svaka osoba oboljela od karcinoma ostaje ono što je i bila, osoba sa željama, potrebama, planovima, emocijama kao i svaka zdrava osoba”, ističe umjetnica, dodajući da izložba daje prostor pričama osoba oboljelih od karcinoma, u kojem nama, promatračima, mogu ostaviti trag i svoje poruke.

Mamo.hr – portal koji probija zid šutnje

Kad se govori o mamo.hr, riječ je o portalu koji je namijenjen svim osobama koje se bore s karcinomom, ne samo dojke, nego i svim vrstama karcinoma, ali i njihovim obiteljima, prijateljima, znancima ili čak poslodavcima.

“Pisati o emocijama, otvoriti se, možda je najteži dio puta, ali donosi svojevrsno oslobađanje i probijanje zida šutnje o jednoj od vodećih bolesti današnjice i svega onoga što ona donosi. Od dijagnoze do izlječenja ili nastavka liječenja u slučajevima metastatskih karcinoma. Ne postoji tabu tema… Međusobna podrška donosi veliku dobrobit u psihološkom smislu, jer najbolje se razumiju oni koji prolaze kroz isto”, navodi se.

Ako ste propustili otvorenje, svakako pogledajte izložbu, koja je otvorena do 9.veljače te posjetite portal: https://www.mamo.hr/