Izložba koja je nastala u suradnji s Akademijom primijenjenih umjetnosti, autorica fotografija je studentica Ivana Ivančić, a izložba je dio je aktivnosti iz komunikacijske kampanje za zagovaranje prava osoba s invaliditetom sa specifičnim kombiniranim teškoćama koje imaju članovi i dio je trogodišnjeg programa „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!“

„Važno je osvijestiti da osobe s invaliditetom žive među nama i trebaju našu podršku. Naši mladi članovi mladi su kao i svi ostali i imaju iste želje i potrebe. Žele se družiti, zaljubljivati, osnovati obitelj, izražavati se, naučiti neke nove stvari i vještine. Kroz naš program nudimo uslugu poludnevnog boravka i psihosocijalne podrške jer je to prema našem iskustvu provjeren način uključivanja osoba s invaliditetom u društvo. Kako bismo to i dalje mogli nastaviti raditi potrebna nam je pomoć čitave zajednice“, istaknula je prilikom otvorenja izložbe u ime DIP-a Marta Berčić.

Glavna svrha organizacije ove izložbe je prikupljanje novčanih sredstava za adaptaciju sanitarnih čvorova što je jedini preduvjet za dobivanje licence pružatelja socijalnih usluga Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike, a sve s ciljem pokretanja nove kampanje za zagovaranje prava na dostojanstven život osoba s poteškoćama u razvoju i kako bi mogli pregovarati s donositeljima odluka o promjeni „Mreže pružatelja socijalnih usluga“ u skladu s potrebama građana.

Potporu organizaciji ove izložbe dao je i Grad Rijeka, a otvorenju je nazočio zamjenik riječkog gradonačelnika Goran Palčevski koji je istaknuo kako se kao liječnik svakodnevno susreće s osobama s invaliditetom i kako on ne bi rekao da su oni drugačiji, već kako su posebni. „Prema mojem iskustvu riječ je o osobama koje su posebne po svojoj toplini i iskrenoj emociji i bezrezervnom prihvaćanju drugih. Moram reći kako se divim roditeljima osoba s invaliditetom, oni su pravi heroji. Divim se također i volonterima kao što je Marta Berčić i njezini suradnici koji razvijaju programe skrbi o osobama s invaliditetom i to rade isključivo zbog vlastitih uvjerenja. Svi vi zaslužujete istinsko poštovanje jer ulažete svoje slobodno vrijeme, ali što je najbitnije svoje emocije kako biste poboljšali kvalitetu života osoba s invaliditetom i na tome vam čestitam“, rekao je Palčevski.

Program „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!“ financijski među ostalim podupire i Primorsko-goranska županija u čije je ime otvorenju izložbe prisustvovala pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Dragica Marač koja je svima čestitala na entuzijastičnom i predanom radu tijekom godina. „Raditi sa različitim skupinama, prevenirajući institucionalizaciju i raditi u zajednici je iznimno težak posao i velika odgovornost, ali i nešto što nas uči da je pravo bogatstvo života prihvaćati različitost i razbijati predrasude, osvijestiti da smo svi jedinstveni i da svi imamo jednaka pravo.“

Na izložbi, ali i dosadašnjem radu članovima DIP-a čestitala je i Tena Rubeša, savjetnica u Uredu pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koja je istaknula kako će u Rijeci, nakon Osijeka i Splita uskoro s radom započeti Područni ured pravobraniteljice za osobe s invaliditetom koji će obuhvaćati Primorsko-goransku, Istarsku, Karlovačku i Ličko-senjsku županiju. „Otvaranje područnih ureda dio je strateških planova instituta pravobranitelja čiji je osnovni cilj zaštita ljudskih prava i interesa osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju na području Republike Hrvatske, unaprjeđivanje njihovog položaja u društvu, informiranje o njihovim pravima i zaštita njihovih interesa“, zaključila je Rubeša.

Društvo za istraživanje i potporu neprofitna je organizacija osnovana 2013. godine, a kroz program „DIP-ov klub mladih – Priprema, pozor, radim!“ provode poludnevni boravak koji je otvoren svakodnevno minimalno 6 sati na dan, a pružaju i socijalne usluge psihosocijalne podrške i savjetovanje članova i njihovih obitelji kao i članova Udruge osoba s intelektualnim teškoćama Srce Rijeka. Uspostavljen je mobilni tim za dvije udruge u čijim programima svakodnevno sudjeluje više od 50 osoba kojima treba skrb i podrška. Ostalih 60 članova obje udruge povremeno koriste razne socijalne usluge koje DIP pruža.

Izložba u Galeriji SKC ostaje otvorena do 16. srpnja i može se svakog dana osim nedjeljom posjetiti od 17 do 20 sati. Svi posjetitelji imaju priliku dati donaciju, a zauzvrat uzeti platnenu vrećicu ili hobotnicu punjenu lavandom napravljene od recikliranog tekstila, a riječ je o predmetima koje sami izrađuju članovi DIP-a.