U utorak 21. srpnja 2020. godine u Galeriji Juraj Klović otvorena je samostalna izložba Tanje Pećanić pod nazivom „O Moru“.

U svojim recentnim radovima Tanja Pećanić opredjeljuje se za slikarsku tradiciju, vizualno transformira prizor stvarajući u njemu svojevrsnu intimnu i doživljenu prirodu. Akrilom na platnu ona gradi svoje površine slojevito formirajući motiv, a u kadru je more koje izvire iz apstraktnosti, more koje se skriva unutar nanosa boja i složenosti odnosa, nepregledno, mistično i tajnovito, novo i neočekivano, u osnovi sasvim različito od uvriježenih prizora koje smo navikli vidjeti u djelima  navedene tematike.

Odabir autorice vezan je za skrovita i mirna okruženja, za pučinu bez brodova i ljudi. Slikana su neobična gledišta naizgled prazna i u osnovi neodređena, jer ona su oblik likovnog promišljanja, vizualizacija misli i osjećaja koji u suglasju sa vanjskim podražajem kreiraju određeni prizor. Ne radi se tu o opisnosti već o znalački i pažljivo skladanoj strukturi djela, slike posjeduju svoju stvarnost, unutar koje se sažima i taloži emocija, neke druge pojavnosti i neobjašnjive perspektive.

U Galeriji Juraj Klović otvorena izložba Tanje Pećanić pod nazivom "O Moru"

Odbacujući sve detalje i usmjeravajući našu pozornost na bitno autorica naglasak stavlja na bazičnost, na osnovu slikarskog dojma kojeg kreira suptilno gradeći kompozicije kolorističkim slojevima sa naznačenom energijom mjesta. Djelo je podijeljeno na više planova, vibrira u odnosima, puno promjena koje se nadopunjuju i rastu. U sivim tonovima, zgusnutim crninama i narančasto crvenim kontrastima stvaraju se odnosi, lome površine, razvijaju transformacije u kojima racionalno  prepušta mjesto intuitivnom, emotivnom doživljaju okoline. Umjetnica razmišlja bojom i njezine bogate plohe pune su naboja i siline. Slobodna u odabiru jarkog, moćnog kolorita, ekspresivnom potezu nadodaje ekspresivnost geste, primjetne u slojevitim i reljefno složenim nanosima koje taktilno i ritmički upućuju na more. Odmjerenost i usuglašenost svih elemenata: boje, dinamičnih poteza i ritma rezultira nepovodljivošću i vitalnošću tkiva slike.

Punoća i posebnost stvorenog govori o jačini  i sposobnosti razrade i realizacije prvobitne ideje. Na tragu realnog i apstraktnog slike nose svoju poruku, metafizičku priču koju Tanja Pećanić ostavlja promatraču da je pronađe i iščita vođen svojim iskustvom i emocijama.

U Galeriji Juraj Klović otvorena izložba Tanje Pećanić pod nazivom "O Moru"

Tanja Pećanić diplomirala na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Rijeci, na Odjelu likovne kulture, s izbornim kolegijem grafike. Ostvarila je oko devedeset skupnih i samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu. Za svoj je rad višestruko nagrađena. Članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka, Hrvatskog društva likovnih umjetnika Istre te Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Istri.