Riječka Dječja kuća postala je danas središtem susreta filmskih i prosvjetnih djelatnika s ciljem poticanja razvoja filmske kulture kod djece i mladih u sklopu programa Filmski dani u Dječjoj kući, dvodnevne konferencije koja se u novootvorenom kulturnom centru za djecu u Rijeci održava od 2. do 3. rujna.

Program je u jutarnjim satima svečano otvoren u novoj kinodvorani Dječje kuće, a okupljene su pozdravili ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković, ravnatelj Hrvatskog audiovizualnog centra Chris Marcich i zamjenica gradonačelnika Grada Rijeke Sandra Krpan.

U organizaciji Art-kina, a u suradnji s Hrvatskom mrežom neovisnih kinoprikazivača, cilj je konferencije predstaviti Dječju kuću nastavnicima osnovnih i srednjih škola koji su zainteresirani za uključivanje filma u provođenje nastave, predstavnicima audiovizualne industrije, hrvatskim distributerima filmova i kinoprikazivačima, kao i donositeljima odluka u kulturnom i audiovizualnom sektoru.

Ujedno, uz Filmske dane u Dječjoj kući cilj je pokrenuti neka od pitanja koja su povezana s filmom za djecu i mlade, bilo u kontekstu uključivanja filmske umjetnosti u nastavu osnovnih i srednjih škola ili pitanja vezana uz pozicioniranje, promociju i popularizaciju kvalitetnog filma za djecu na nacionalnom nivou.

Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković

Ravnateljica Art-kina Slobodanka Mišković

Cilj Filmskih dana u Dječjoj kući je da okupimo sve nas koji se bavimo filmom iz različitih perspektiva, u različitim ulogama, s jednom zajedničkom misijom, a to je razvoj filmske kulture kod djece i mladih. Upravo zato mi je drago da danas ovdje imamo priliku ugostiti nastavnike, učitelje, kinoprikazivače, kulturne radnike, predstavnike Hrvatskog audiovizualnog centra i Grada Rijeke, sve nas koji zajedno već dugi niz godina radimo i promišljamo na koji način djeci i mladima približiti film i filmsku kulturu i kako razvijati filmsku i medijsku pismenost kao ključnu pismenost 21. stoljeća, rekla je Slobodanka Mišković uz naglasak da je upravo Dječja kuća ključno mjesto za stvaranje kvalitetnih kulturnih politika na području obrazovanja.

Vjerujem da obrazovanje u kulturi zaista ne možemo promatrati samo iz perspektive kulture ili obrazovne djelatnosti, nego to možemo raditi isključivo u jednom stalnom dijalogu između radnika u kulturi i obrazovanju. Rijeka kao grad ima puno toga za reći na nacionalnoj razini jer se i prije projekta Europske prijestolnice kulture mnogo ulagalo u obrazovanje u kulturi, promicanje kulturnih sadržaja kod djece i mladih, uz izvrsnu suradnju kulturnih i obrazovnih institucija, zaključila je Mišković uz napomenu da Dječja kuća treba postojati kao živući podsjetnik naših zajedničkih odgovornosti ka nekim novim i budućim generacijama.

Chris Marcich

Ravnatelj HAVC-a Chris Marcich

Da je ta suradnja i rad na stalnim inovacijama prepoznat i na nacionalnom nivou poručio je i ravnatelj HAVC-a Chris Marcich, prepoznajući u Art-kinu i Gradu Rijeci vrijednog dugogodišnjeg partnera.

Projekt Dječje kuće stvarno je hvalevrijedan, fantastična je ideja i lokacija, ali i realizacija kako se prostor koristi već sad i kako će se u budućnosti koristiti. Ovaj program je nama jako bitan u smislu da potiče filmsku edukaciju i obrazovanje, filmsku pismenost, na čemu uvijek moramo dublje raditi, kazao je okupljenima Marcich istaknuvši da je rad na domaćem filmu, koji ima iza sebe sjajnu godinu, jedan od ključnih smjerova daljnjeg razvoja medijske pismenosti.

Konferencija Filmski dani u Dječjoj kući

Zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan

Konferenciju je u ime Grada Rijeke otvorila zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan, uz potporu i priznanje Art-kinu da u prostoru Dječje kuće ne stvara samo mjesto susreta publike s filmom, već i nužne edukacije za sve uključene u rad s djecom.

Posebno pozdravljam naše profesore, učitelje i škole koji se danas nalaze na ovom skupu zato što je odgoj i obrazovanje u našem izbornom programu izuzetno važno, a ja sam se osobno kao profesorica hrvatskog jezika i književnosti često susrela s time da nedostaje edukacije kako predavati medijsku kulturu i zato smatram da je ovaj okrugli stol izuzetno važan, istaknula je Krpan uz želju da će Filmski dani u Dječjoj kući postati tradicionalni, a da će se filmska kultura u gradu dodatno oplemeniti planiranim uređenjem prostora Teatrina u Art-kvartu kao novog mjesta za filmske projekcije.