Povodom 60. godišnjice prvog leta u svemir i u sklopu obilježavanja 2021. godine kao svjetske godine svemira, u Astronomskom centru Rijeka jučer je otvorena izložba fotografija posvećena prvoj ženi u svemiru, Valentini Tereškovoj, te organiziran niz popratnih događanja poput online druženja riječkih i ruskih osnovnoškolaca.

Tereškova je 16. lipnja 1963. godine poletjela u svemir, a do danas je i ostala jedina žena koja je u svemir letjela sama. Brojne fotografije prikazuju poznatu Ruskinju prije i nakon puta. Naime, nakon uspješnog leta Gagarina, bio je otvoren svemirski program i za žene koje su trebale biti niže od 170 centimetara, težine do 70 kilograma i ne starije od 30 godina. Za trajanja misije i boravka u Vostoku 6 kružila je oko Zemlje 48 puta, a po njoj je nazvan i krater na Mjesecu. Godine 2000. proglašena je ženom stoljeća.

Telemost riječkih i ruskih učenika

Događanja u ACR-u za riječke učenike započela su “Tele mostom” s učenicima iz škole Jurija Gagarina iz grada Gagarin, uz moderne tehnologije koje su omogućile da se putem prijenosa uživo druže i zajednički obrade temu osvajanja svemira, čime su još jednom pokazali kako fizičkih granica među ljudima nema, kao ni limita u mogućnostima čovjekovih dostignuća.

U parku Astronomskog centra na brdu Sveti Križ položeno je i cvijeće kod biste Jurija Gagarina koji je titulu pionira svemirskih putovanja dobio 12. travnja 1961. godine te tako otvorio eru kozmonautike prigodom obilježavanja njegova rođenja. Taj je dan ujedno proglašen i Međunarodnim danom svemirskih letova. Na kraju je održan i kviz o svemiru.

Obilježavanje 2021. godine kao svjetske godine svemira organizirala je Udruga ruske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije “Ruski dom”, pod pokroviteljstvom Grada Rijeke, Primorsko-goranske županije, Rossotrudničestva i u suradnji s Astronomskim centrom Rijeka, uz poštivanje svih epidemioloških mjera.