“Prije dvije godine u suzama sam na vijestima gledao zapomaganje Georga Floyda: “I can’t breathe!”, dok mu je policajac apatično držao koljeno na vratu, u konačnici ga i ugušio. Ta scena me toliko rastužila i dotakla. Za mene je to simboliziralo sve ono što je čovjek čovjeku spreman napraviti iz uvjerenja koja su mu nametnuta i koja je u konačnosti prihvatio. Moje glavno pitanje bilo je: Tko vas je to naučio? Tko je ta osoba koja ti je objasnila da boja kože čini razliku u vrijednosti? Tko je ta osoba koja si je dala za pravo reći ti da imaš pravo drugima zadavati bol, da tvoja vjera vrijedi više, da tvoji stavovi jedini su ispravni?“ pojašnjava Zvjezdan Ružić koji je jučer sa svojom filmskog ekipom predstavio videoizdanje skladbe inspirirane upravo ovim okrutnim događajem.

Kako je na premijeri spota istaknula Bojana Ćulum Ilić, izv. prof. dr. sc., s Filozofskog fakulteta, radi se o temi koja stavlja u fokus pitanje interkulturalnog dijaloga, termina koji je predstavljen u nedavnom objavljenom UNESCO-vom okviru koji promiče različitost i traži promjenu perspektive koja različitim stranama omogućuje pronalaženje zajedničkog jezika među različitim ljudima. To u konačnici dovodi do održivog mira, zaključila je.

Višestruko nagrađivani umjetnik Zvjezdan Ružić u ovoj je skladbi ugostio čuveni “Harlem Gospel Choir” iz New Yorka, a njegovu priču u video izdanje pretvorili su redatelj Filip Gržinčić, koji uz svoju suprugu Slađanu Gržinčić potpisuje i scenarij te postprodukciju.

U videospotu glume Jasmin Mekić, Khalifa Faye, Thomas Velčić, Franck Žgombić, Serena Ferraiuolo, Nola Veršić, Filip Lekić, Dorian Šarić, Adrian Šarić, Ema Lukas, Lorena Lekić, Maja Arbanas, Mate Turčinov.