Na konferenciji za medije o tom projektu
govorili su Marijana Cvijetić Piršić, predsjednica udruge Slow Food Liburnija,
Nenad Pinezić, predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma Kvarnera 
i Vjeran Piršić Na konferenciji za medije o tom projektu govorili su Marijana
Cvijetić Piršić, predsjednica udruge Slow Food Liburnija, Nenad Pinezić,
predsjednik Zajednice obiteljskog smještaja i turizma Kvarnera  i Vjeran
Piršić.

Svjetski pokret za “Slow Food” pokrenuo je 1989. godine
aktivist Carlo Petrini, a ta organizacija danas djeluje u 160 zemalja svijeta
pod motom ,,Svatko ima pravo na dobru, čistu i pravednu hranu”.

Osnovni cilj ovog pokreta je zaštita tradicionalne i održive
poljoprivrede, očuvanje tradicionalnih metoda uzgoja i obrade hrane te
održanje  bioraznolikosti.

Terra Madre (,,Majka Zemlja”) je širom svijeta raširena
mreža koja daje priliku malim zemljoposjednicima i proizvođačima hrane da se
čuje i njihov glas te ih povezuje s kuharima, akademicima i mladima u svrhu
dijaloga o tome kako poboljšati suradnju unutar prehrambenog sustava. Sastanci
se održavaju na globalnoj, regionalnoj i mjesnoj razini, a projekti koji iz
njih proizlaze unapređuju razmjenu znanja diljem kugle zemaljske. Dan Terra
Madre ( Dan Majke Zemlje) slavi se 10. prosinca.

Kako je naglasio Nenad Pinezić, predsjednik Zajednice
obiteljskog smještaja i turizma Kvarnera, pri izradi Strategije razvoja
obiteljskog smještaja u Hrvatskoj procijenjeno je da je upravo mikro
poduzetništvo  i okretanje tradicionalnoj proizvodnji najpovoljniji oblik
koji gostu može pružiti najautentičniji boravak. Osim tradicije i kulturnih
vrijednosti, važno je i očuvanje kulture stola, poput naše mediteranske koja se
zasniva na maloj proizvodnji za osobne potrebe, a poanta je u tome da se
viškovi takve proizvodnje podijele sa turistima kao autohtoni domaći proizvod.
Sada je pokrenuta inicijativa da se po uzoru na Italiju i Francusku, ne samo
kroz ruralni turizam nego kroz organizirane agroturističke zadruge omogući
kušanje i blagovanje te kupovina domaćih proizvoda.

I Ujedinjeni narodi proglasili su 2014.g. godinom
obiteljskog gospodarstva.

O potrebi stvaranja plavo-zelene magistrale, odnosno
povezivanju proizvođača autohtone hrane i njene ponude u proizvodima hrvatskog
turizma govorio je  Vjeran Piršić, naglašavajući da će oslanjanje na
uvoznu hranu dokrajčiti domaće proizvođače, pri čemu veliki hotelski lanci
ostvaraju profit ali se gubi autentičnost našeg domaćeg proizvoda i ne štite
obiteljska poljoprivredna gospodarstva.