U ovom istraživanju izvedbeni par, Ivana Peranić i Žak Valenta, unosi “deluxe” osjećaj o pomno odabrane lokacije poigravajući se stalnom utopijskom imaginacijom neke “deluxe” Rijeke koju svi Riječani/ke volimo zamišljati i projicirati u zajedničku budućnost koja nam stalno izmiče kao i izvedba sama.

Drugi dio triptiha smješten je u međuprostoru mora s jedne i željezničke pruge s druge strane, okružen cestama i nadvijen nebeskom kupolom. Terasa parkirališta lagano blijedi, brišu se prometne markacije, beton se ljušti i stvaraju se “bazeni“ kamenčića. Mladi dolaze ovdje konzumirati fast food i pivo, odrasli su automobilima u tranzitu i iz donjih garaža prelaze preko terase prema izlazu nakon obavljenog shoppinga. Tu i tamo netko se zaustavi i opijen pogledom na grad, Učku i Kvarner, vadi mobitel i opali selfie ili panoramu dok iznad njega prelijeću avioni i galebovi.

Par Peranić / Valenta u širokom i dugačkom prostoru poput teniskog terena pokušavaju vratiti prvobitno zamišljeni dašak luksuza ovoga zdanja igrajući “deluxe” par iz brendiranih izloga na istrošenom betonu s pogledom na nedavno prodani toranj. Audio kulisa Envera Krivca scenografski definira izvedbu proširujući publici i izvođačima percepciju koreografskog materijala smještenog u prostor, kao i samoga prostora kompleksa Tower Centra Rijeka.

Koncept: Ivana Peranić
Umjetničko istraživanje lokacije, koreografija i izvedba: Ivana Peranić i Branko Žak Valenta
Izrada zvučne slike lokacije i glazba: Enver Krivac
Kostimografija: Tajči Čekada
Frizura i šminka: Ksenija Nakić-Alfirević
Tehničar: Lorin Zović
Fotograf: Dražen Šokčević

Festival Tranzit

Četvrto izdanje festivala TranziT do studenog 2023. donijet će još cijeli niz događanja. Festival promovira europske i domaće nezavisne izvedbene umjetnike i mala nezavisna kazališta koja predstavljaju vaninstitucionalni marginalizirani kulturni i umjetnički sektor, dok programski donosi radove koji su u sinkronicitetu sa suvremenom publikom te društvenim i tehnološkim kontekstom.  Festival je zamišljen kao višemjesečni program koji je usmjeren na suvremenu izvedbenu produkciju s fokusom na istraživanje novih pristupa razvoju kazališne publike, a na način da se koriste kreativni i inovativni potencijali suvremenih kazališnih praksi.

Cilj festivala je stvaranje održive strukture koja omogućuje sustvaralaštvo i produkcijsku razmjenu nezavisnih umjetnika i organizacija kroz tri podgrupe aktivnosti.

Osim Rijeka Delux triptiha, prvi Tranzitov podprogram predstavit će i sljedeće radove i autore: prezentaciju nekoliko radova nacionalnih i međunarodnih umjetnika u sklopu EU projekta Dancing Together Again! čiji je partner riječki Trafik; Samoizolacija u 40” mladog i perspektivnog umjetnika fizičkog kazališta Jure Ruže iz Varaždina; Ljubavnice redateljice Senke Bulić u produkciji Kazališta Hotel Bulić iz Zagreba, dok u suradnji s Plesnom mrežom Hrvatske festival donosi plesnu predstavu Geometrija daha španjolske koreografkinje Laure Arís Álvarez, a u produkciji Zagrebačkog plesnog ansambla.

Druga aktivnost je Publika u TranziTu s ciljem da joj se omogući direktan kontakt s umjetnicima i njihovim stvaralaštvom kroz kratke radionice prije gledanja predstave. Osim toga, zainteresirana publika imat će priliku sudjelovati i na moderiranim razgovorima s umjetnicima nakon odgledane predstave. Sudjelovanje na radionicama je besplatno uz kupljenu ulaznicu za predstavu s tim da je obavezna rezervacija unaprijed zbog ograničenog broja sudionika radionice. U sklopu EU projekta Dancing Together Again! publika će imati priliku sudjelovati i na nekoliko tematski zanimljivih radionica koje će voditi priznati riječki umjetnici Branko Žak Valenta i Melita Sorola Staničić.

Podprogram Umjetnički inkubator donosi dva istraživačka laba namijenjena profesionalcima i nadolazećim umjetnicima: “Making Time Stop” koji će voditi Guillaume Pigé i Claudia Marciano iz svjetski poznate i priznate kazališne skupine Theatre Re iz Londona, te “The Bells” koje će voditi međunarodni umjetnici James Riordan (Brú Theatre, Irska) i Maria Gil (Teatro Do Silencio, Portugal).

Začetnica i umjetnička direktorica festivala je riječka samostalna umjetnica suvremenih kazališnih praksi Ivana Peranić. Festival se realizira u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA.

Ulaznice, prijave i rezervacije

Zbog ograničenog broja sudionika/ca radionica te publike, obavezna je prijava putem prijavnog obrasca na www.krila.org ili na krila.rezervacije@gmail.com nakon čega ćete zaprimiti e-mail potvrde i uputu za plaćanje.

Cijena ulaznice za predstave je 10,00 eura.
Festivalska ulaznica za sva događanja (osim istraživačkih labova) je 30,00 eura.
Produkcija: Kreativni laboratorij suvremenog kazališta KRILA
Umjetnička direktorica festivala: Ivana Peranić
Partner: Tranzicijsko-fikcijsko kazalište TRAFIK, Plesna mreža Hrvatske, Tower Center Rijeka
Financijska podrška: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske, Zaklada Kultura nova

Logistička podrška: Savez udruga Molekula i HKD na Sušaku

KRILA – Kreativni laboratorij suvremenog kazališta

Umjetnička organizacija KRILA je laboratorij suvremenog kazališta koji promovira progresivne prakse i stvara angažirane umjetničke radove za lokalnu zajednicu i građane Rijeke te podržava profesionalce i male nezavisne europske aktere u kulturi u navedenom području. U razvoju naše publike koristimo nekonvencionalne kazališne prostore; angažiramo publiku u kreativni proces i/ili izvedbu te pristupamo procesu segmentacije publike kao artikulaciji vrijednosti.