„Živimo u vremenu u kojem nam mjere sve određuju, a nama kazalištarcima najvažnija mjera je igra koja pokreće sve, pokreće život i kod nas je stalno prisutna na sceni“, objasnila je ravnateljica Gradskog kazališta lutaka Rijeka Magdalena Lupi Alvir.

Tijekom nove sezone riječki lutkari za publiku su uz brojne reprizne naslove pripremili i tri premijerne predstave, od čega su dva naslova ujedno i praizvedbe domaćih autora. I tijekom nove sezone program Gradskog kazališta lutaka odvijat će se na dvije lokacije. Osim u samom kazalištu, lutkarski programi održavat će se i u prostoru Dječje kuće u Benčiću gdje je i najavljena nova sezona.

Najava sezone 2021.2022. Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Nova sezona riječkog GKL-a pod motom “Igra je naša mjera”

Prva premijera bit će izvedena 24. rujna u prostoru kazališta, a riječ je o predstavi “Srce veće od mene samog”, autorice i redateljice Tamare Kučinović koja je ujedno i redateljica predstave “Zamrznute pjesme”, najnagrađivanije predstave u povijesti Gradskog kazališta lutaka Rijeka. Riječ je o predstavi koja tematizira strah od izražavanja emocija, ljubavi i zagrljaja koji je društvu u ovo pandemijsko vrijeme vrjedniji od suhog zlata.

Druga premijera u novoj sezoni bit će predstava “Čarobnjak iz Oza” pod redateljskom palicom bugarske redateljice Biserke Kolevske. Riječ je o jednoj od najpopularnijih modernih bajki koja djecu uči važnosti prijateljstva i zajedništva kojima se mogu pobijediti sve nedaće i prepreke. Premijera predstave održat će se 16. listopada u Gradskom kazalištu lutaka Rijeka.

Treća premijera bit će praizvedba popularnog serijala slikovnica “Mrljek i Prljek” autorica Jelene Pervan i Jelene Brezovec. Mrljek i Prljek dvije su zločeste bakterije koje žive na našim prljavim rukama, kosi i zubima, a na pozornici će oživjeti pod redateljskom palicom glumca lutkara Davida Petrovića i djecu na duhovit i zabavan način podučiti o važnosti higijene. Predstava je kombinacija lutkarstva i žive igre glumaca na sceni, a premijera je planirana za početak 2022. godine.

Najava sezone 2021.2022. Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Predstave će se izvoditi i u Dječjoj kući – Sandra Krpan, Magdalena Lupi Alvir i Ana Sušić

Kazalište čitanja u godini čitanja

Kako je naglasila Lupi Alvir, s obzirom na to da je 2021. godina u Hrvatskoj proglašena kao godina čitanja, Gradsko kazalište lutaka se uključilo u obilježavanje, i to edukativno-umjetničko-radioničkim programom “Od slova do smisla – Kazalište čitanja”.

„Riječ je o programu koji su osmislili umjetnici našeg kazališta Petra Šarac, Vedrana Balen Spinčić, Zlatko Vicić i Damir Orlić s ciljem približavanja literature i svijeta čitanja djeci. Program se sastoji od tri tematske cjeline koje obrađuju poeziju, priče i priče koje se nalaze u slikovnicama. Prvi dio je već održan u sklopu ovogodišnjeg programa dječjeg festivala Tobogan, a drugi dio za sada planiramo provesti u sklopu 26. revije lutkarskih kazališta koja će se održati u studenom“, objasnila je Lupi Alvir.

Najava sezone 2021.2022. Gradskog kazališta lutaka Rijeka

Kultura nam je iznimno važna, pogotovo u vrijeme pandemije – zamjenica gradonačelnika Sandra Krpan

Gradsko kazalište lutaka u novoj će sezoni proslaviti i jedan veliki jubilej, a riječ je o 500. izvedbi predstave “Ježeva kućica” koja bi također trebala biti odigrana na Reviji lutkarskih kazališta.

Najavi nove sezone prisustvovala je i zamjenica riječkog gradonačelnika Sandra Krpan koja je istaknula kako je Gradsko kazalište lutaka jedno čarobno mjesto koje jednako vole i veliki i mali Riječani.

„Sve što naše Gradsko kazalište lutaka radi je uvijek vrlo kreativno i inovativno i potiče razvoj mašte kod naše djece, tako da ne mogu drugačije nego o njima govoriti samo u superlativima. Veseli me što su u našoj novoj Dječjoj kući dobili dodatan prostor za izvedbe svojih programa, ali i to što ni tijekom pandemije s kojom već dugo živimo nisu posustali, izvodili su svoje predstave koliko god su mogli i time nam barem malo olakšali, jer kultura nam je iznimno važna, pogotovo u ovo pandemijsko vrijeme. Brojne nagrade koje su tijekom 60 godina postojanja osvojili pokazuju kako je riječ o umjetnicima koji su prepoznati ne samo u Hrvatskoj i regiji već i u cijeloj Europi i vjerujem kako ćemo zajedno uživati u svemu što su nam pripremili za novu sezonu“, rekla je Krpan.

Valja napomenuti kako, barem za sada, za prisustvovanje predstavama Gradskog kazališta lutaka neće biti potrebne COVID putovnice. Gradsko kazalište lutaka odlučilo je i dalje odigravati predstave za manji broj gledatelja, trenutno ih u gledalištu može biti maksimalno 42, osiguravajući pritom potreban razmak među gledateljima.

Prodaja ulaznica

Od 1. rujna u prodaju kreću obiteljski i sezonsku paketi ulaznica – Praščići i Maslačak.
Paket Praščići 2 po cijeni od 110,00 kuna obuhvaća ulaznice za 3 predstave za dvije osobe; paket Praščići 3 po cijeni od 170,00 kuna uključuje ulaznice za 3 predstave za 3 osobe; dok paket Praščići 4 po cijeni od 225,00 kuna nudi 3 ulaznice za 4 osobe.

Paket Maslačak 2 po cijeni od 190,00 kuna uključuje ulaznice za 5 predstava za 2 osobe; paket Maslačak 3 po cijeni od 280,00 kuna obuhvaća ulaznice za 5 predstava za 3 osobe; a paket Maslačak 4 po cijeni od 375,00 kuna obuhvaća ulaznice za 5 predstava za 4 osobe.

Predstave u sezonskim paketima biraju se po vlastitom izboru iz redovnog repertoara kazališta u sezoni 2021./2022., a kupnjom paketa ulaznica ostvaruje se popust na ulaznice od 25%.