Udruga Žmergo u suradnji s Gradom Rijekom uputila je poziv riječkim odgojno-obrazovnim institucijama na uključivanje u ekoakciju i kreativni ekonatječaj.

“E-čišćenje e-otpada“

U povodu obilježavanja Međunarodnog dana ljudske solidarnosti, 20. prosinca “Žmergo” poziva sve učenike riječkih osnovnih škola da se uključe u akciju digitalnog čišćenja kao i čišćenja e-otpada iz svojih domova.

Naime, preko polovine stanovništva na Zemlji koristi internet i “oblake” kao virtualna spremišta svojih fotografija i važnih dokumenata. Vrlo često nismo ni svjesni da korištenjem tih “oblaka” stvaramo virtualni “otpad” zbog kojeg se povećavaju emisije CO2 koje su usporedive s emisijama svjetske zrakoplovne industrije.

Kako bi smanjili digitalni otpad, učenici mogu obrisati nepotrebne online dokumente, stare e-poruke, nekorištene aplikacije, duplikate i mutne fotografije i videozapise koji ispunjavaju uređaje za pohranu, virtualne “oblake” i druge online platforme ili pak odjaviti pretplatu nepotrebnih mailing lista. Učenici, također, mogu prikupiti neispravni električni i elektronički otpad u domu ili školi i pravilno ga zbrinuti u reciklažnom dvorištu. 

Za sudjelovanje u akciji rezultate digitalnog i e-čišćenja valja registrirati putem online obrasca, a rok za prijavu je 11. prosinca.

Rezultati akcije bit će objavljeni u petak, 20. prosinca na Međunarodni dan ljudske solidarnosti na web stranici Udruge Žmergo, projekta „Izobrazno-informativne aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom“, kao i u lokalnim medijima.

Eko natječaj

Eko-natječaj za vrtiće i škole „Ne okolišaj!“

Zbog interesa škola i upita do 8. prosinca produljen je rok za prijave na natječaj za odgojno-obrazovne institucije Grada Rijeke “Ne okolišaj!”.

“Također, zbog okolnosti pandemije, odlučili smo dati priliku svim zainteresiranim pojedincima i razrednim odjelima svake škole da sudjeluju bez ograničenja jedne prijave po školi, kako je navedeno u pravilima natječaja”, ističu u Udruzi Žmergo.

Usvajanje navika o odgovornom postupanju s otpadom je dugoročan proces koji najbolje rezultate postiže kroz rad s djecom i mladima. Kako bi djeca od najranije dobi učila kako otpad nije smeće, već se on može vrijedno i korisno iskoristiti, kako za izradu uporabnih predmeta, tako i za stvaranje pravih malih umjetničkih djela, da hranu koju nećemo pojesti možemo podijeliti s drugima te da starim predmetima možemo dati novu namjenu, a pokvarene popraviti prije bacanja, organizira se natjecanje u izradi kreativnih radova koje nose ideje i poruke o solidarnosti prema okolišu kroz smanjenje otpada u svakodnevnom životu.

Ne okolišaj! je natječaj za najbolji kreativan rad (transparent, plakat, zastava, poster i sl.) izrađen isključivo od otpada, odnosno prenamjenom i ponovnom uporabom odbačenih predmeta. Natječaj je namijenjen učenicima od 1. do 8. razreda riječkih osnovnih škola, a radovi trebaju biti vezani uz temu očuvanja okoliša i zaštite prirode.

Najbolji radovi bit će predstavljeni na virtualnoj izložbi koja će se održati u sklopu obilježavanja Međunarodnog dana protesta (14. prosinca).

Prijavnica i više informacija o natječaju su dostupni na mrežnim stranicama Grada Rijeke posvećenim održivom gospodarenju otpadom.

Obje aktivnosti provode se u sklopu projekta “Izobrazno-informativne aktivnosti u održivom gospodarenju otpadom” koji provodi Grad Rijeka u suradnji s Udrugom Žmergo.

Kalendar događanja

Izložba
 • 12.06. – 14.09.
 • (19:00)

Vodeći domaći autori i autorice na velikoj ljetnoj izložbi „Drugost“ u Galeriji Kortil

U okviru Dana sv. Vida, u Galeriji Kortil u srijedu, 12. lipnja u 19 sati bit će otvorena izložba „Drugost“, koja će predstaviti ulja na platnu „velikih majstora“ 20. stoljeća....

Detaljnije

Izložba
 • 15.06.
 • (10:00)

Graffiti Street Art History: izložba u Palachu i graffiti jam u pothodniku

Izložba u Palachu o povijesti i razvoju hrvatske graffiti i street art scene kroz radove koji su obilježili naše zidove i ulice. Na Piramidi će ujutro biti održan graffiti jam. ...

Detaljnije

Radionica
 • 18.06.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: piknik@perilo

Zajedničko slavlje riječkih potočića, pranja rublja i kreativne vodene igre za djecu i odrasle. Ulaz je slobodan!...

Detaljnije

Koncert
 • 20.06.
 • (20:30)

Japanska umjetnica Karin Nakagawa premijerno u Rijeci

Druga gošća glazbenog dijela programa Japan u Rijeci je nagrađivana i međunarodno priznata japanska umjetnica Karin Nakagawa koja će nastupati na tradicionalnom instrumentu koto....

Detaljnije

Koncert
 • 22.06.
 • (20:00)

Za Dan antifašističke borbe okršaj buntovnih žanrova u Palachu

"I tebi sinko!" nazvan je koncert bendova Abergaz, Duelist i Zenoth kojim će se u Palachu proslaviti Dan antifašističke borbe ...

Detaljnije

Predstava
 • 23.06.
 • (21:30)

Otvorenje Riječkih ljetnih noći plesnim spektaklom “Grand Finale”

Balet “Grand Finale: The Turtle and the Phone Booth“ u koerografiji Nadava Zelnera te izvedbi Baleta HNK-a Ivana pl. Zajca otvara Riječke ljetne noći...

Detaljnije