Povodom Dana i blagdana sv. Vida 15. lipnja, gradonačelnik Marko Filipović sa zamjenicima primio je i darivao djecu rođenu u proteklih godinu dana koja nose ime zaštitnika grada Rijeke.

Tradicionalno primanje za djecu koja nose ime zaštitnika Rijeke i ove se godine, zbog sigurnosti i poštivanja epidemioloških mjera, održalo za 16 mališana rođenih u proteklih godinu dana. Primanje je po prvi put održano u Dječjoj kući Rijeka, koja je u sklopu art-kvarta Benčić u ožujku otvorila svoja vrata kao jedinstven prostor u Hrvatskoj namijenjen razvoju dječje kreativnosti i znanja.

Primanje za djecu s imenom zaštitnika Rijeke

Gradonačelnik Filipović mališane darivao srebrnjakom sv. Vida

Čestitavši im imendan, ujedno i Dan grada Rijeke, gradonačelnik Filipović mališane je darivao srebrnjakom sv. Vida. Gradonačelnik Filipović istaknuo je kako je primanje za djecu koja nose ime zaštitnika Rijeke jedan od najljepših događaja koje Grad Rijeka priprema u povodu obilježavanja Dana sv. Vida.
„Izreka kaže kako je djetetovo ime njegov put u život – danas ne možemo ni sanjati koji će životni put imati vaša djeca i kamo će ih on odvesti, ali ja sam siguran da će se jednom vratiti u svoj grad kamo god ih put nanese“, kazao je gradonačelnik Filipović.

Djeci, djevojčicama imenom Vita i dječacima imenom Vito i Vid te njihovih roditeljima imendan su čestitali i zamjenici gradonačelnika Sandra Krpan i Goran Palčevski, kojemu kao pedijatru u dječjoj bolnici Kantrida nije nimalo strano biti okružen brojnom djecom.

Primanje za djecu s imenom zaštitnika Rijeke

Djeci na poklon i članstvo u Gradskoj knjižnici Rijeka

Zamjenica Krpan, koja će biti zadužena za odgoj i školstvo, prenijela je poruku ravnatelja Gradske knjižnice Rijeka Nike Cvjetkovića. U povodu blagdana sv. Vida, osim srebrnjaka sa zaštitnikom našeg grada, djeca su na poklon dobila i besplatno učlanjenje u Gradsku knjižnicu Rijeka, čime ostvaruju pravo i na korištenje i Dječjeg odjela Stribor.
„Posebnost ovog ogranka Gradske knjižnice je što je jedan dio namijenjen upravo bebama. To je mjesto gdje se majke i očevi mogu opustiti i provoditi ugodne trenutke sa svojim bebama, igrajući se s njima i čitajući im knjige,“ kazala je zamjenica Krpan.

Kao i svake godine, Grad Rijeka je pripremio poklone i za svu djecu starijih uzrasta, njih 168 starosti do deset godina, koja nose ime zaštitnika grada te im već uputio pozive da svoje poklone preuzmu pojedinačno u Informativnom centru Grada Rijeke od 16. do 30. lipnja 2021. godine.

Najviše djece s imenom zaštitnika našega grada u posljednjih deset godina rodilo se 2013., kada je neku izvedenicom imena vid ponijelo čak 27 mališana.

Kalendar događanja

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Radionica
 • 23.07.
 • (18:00)

Ljetna priča iz Benčića: radionica „Poljoprivredna vježbenica #1“

Gdje zabiti prvu lopatu? Pitanje je to s kojim je počinjao svaki čovjek, a onda i civilizacija. Odgovor na to pitanje dat će nam vlasnica OPG-a Anino povrće, Ana Smokrović...

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije