U nedjelju 2. rujna od 10 do 20 sati na prijevoju Poklon u Parku prirode Učka održat će se kulturno-zabavno događanje „XII Učkarski samanj”, koji će i ove godine obradovati posjetitelje bogatstvom raznovrsnih prirodnih i ekoloških proizvoda visoke kakvoće proizvedenih na četrdesetak obiteljskih gospodarstava Učke, Ćićarije i bliže okolice.

Osim toga, moći će se razgledati i etnološka zbirka ovoga kraja, tradicijska glazbala i opsežna zbirka gljiva, upoznati izvorne pasmine domaćih životinja (govedo boškarina, ovcu pramenku i istarskoga tovara) te
prisustvovati prikazu starih zanata – obradi kamena i drveta, kovanju željeza i lončarenju na kolu, u kojima će se posjetitelji moći i sami okušati.

U prostoru „Male šumske scene” djecu predškolske i školske dobi čeka sadržajan program s predstavom suvremene „Ježeve kućice”, likovnom radionicom s oslikavanjem lica i povijesnom radionicom učenja glagoljice, na što će ih potaknuti klaun Balonko i pomagač mu Morčić. U ekološkoj radionici za djecu i odrasle moći će se naučiti kako kompostirati u različitim stambenim uvjetima, a u enološkom predavanju s degustacijom stručno će se prikazati tehnologija proizvodnje vina.

Uz domaću hranu i pića, zabavni će program uključiti tradicijske plesove s balunom središnje Istre, dječji srednjovjekovni ples „Konjićev skok”, proglašenje pobjednika umjetničkog natječaja „Učka mi se!”, primorsku
zabavnu glazbu u izvedbi Tria Asi te završnicu s Edijem Maružinom i Banditima (Malim Gustafima), a sve uz voditeljsko umijeće Marija Lipovšeka Battifiacae.

Iz Parka prirode Učka zahvaljuju se Primorsko-goranskoj županiji, Istarskoj županiji, Gradu Opatiji, Općini Matulji, Općini Kršan i Turističkoj zajednici Grada Opatije na trajnom pokroviteljstvu ovoga događanja
kao i svim podupirateljima na njihovoj podršci. Posebno zahvaljuju Bina-Istri, koja već sedmu godinu zaredom omogućuje svim posjetiteljima povoljniju cijenu cestarine za prolazak kroz tunel Učku prilikom dolska i odlaska sa samnja. Kao i proteklih godina, za sve posjetitelje „Učkarskega samnja”, cijena prolaska kroz Tunel Učka bit će svega 10,00 kn.