Čeka nas novo izdanje festivala “Tobogan”, jedinstvene riječke manifestacije koja pod geslom “aktivne ferije za djecu”, kroz obilje kulturnog i kreativnog sadržaja za djecu donosi u grad posebnu energiju i veselje. Normalno, Dječja kuća će biti središnje mjesto radnje te ju možete posjetiti na kakvoj radionici, predstavi, projekciji ili jednostavno šetnji do posebnog gradskog kulturnog centra.

Od svog nastanka, sada već poprilično udaljene 2017. godine, kroz “Tobogan” se njeguje nekoliko specifičnih karakteristika: težnja za kvalitetnim sadržajima ispunjenim danima poslije završetka školske godine, fokus na radionički rad, profiliranje sadržaja koji nisu toliko uobičajeni u riječkoj kulturnoj i obrazovnoj svakodnevici. Ujedno, fizičkim nastankom Dječje kuće i oblikovanjem dobrog dijela kvarta “Benčić” festival je dobio novi ugodan i funkcionalan okvir za daljnji razvoj.

Tobogan je takav festival da su na njemu ravnopravni i tiskanje na kasnosrednjovjekovnoj tiskarskoj preši i rad s 3D printerom ili programom za animirane filmove, a izdanje 2022. godine, od 27. lipnja do 8. srpnja činit će više od 80 jedinstvenih aktivnosti, dvadesetak radionica u rasponu od animacije do elektronike, obiteljski kreativni park party u dvorištu “Benčić” prvog dana festivala, izrada scenarija za video igru Dječja kuća, izložba posvećena Malom princu, filmske projekcije posvećene učenju znakovnog jezika, igre rješavanja zagonetki, kvizevi, turniri, interaktivna predstavljanja knjiga o dječjim putopisima, hakerima, budućnosti, nova fantastika…

Za razliku od protekle godine prednje dvorište Dječje kuće više nije gradilište već zelena livada, nema ograničenja boravka u fizičkim prostorima i maski, u Dječjoj kući djeluje i snack&caffe bar “Baltazar”, a Dječja kuća je već etablirano mjesto za dolazak na različite aktivnosti, knjižnicu, filmske projekcije, igre… Stoga su svi sastojci za jedan super sladak “Tobogan” u posudi!

Šesto izdanje festivala u organizaciji ustanova u kulturi

Festival Tobogan pod geslom “aktivne ferije za djecu” održava se od 2017. godine tijekom kraja lipnja i početkom srpnja te je ovo šesto izdanje manifestacije. Organizatori Tobogana za 2022. godinu su ustanove u kulturi Grada Rijeke: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Gradska knjižnica Rijeka, a programski partneri su ove godine: Muzej grada Rijeke, Udruga za neformalno umjetničko-kulturno obrazovanje VMB, Volonterski program HKD-a na Sušaku, Film svima/Filmaktiv, Društvo arhitekata Rijeka, Peek&Poke, Riječka kulturna animacija Ricoola, Typflow, Putoklinci&Kruzovi.

Programski fokus festivala su kultura i umjetnost u širem smislu s posebnim pogledom na suvremene i inovativne prakse. Festival je financijski podržan kroz javne potrebe u kulturi Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske. Sponzorsku podršku pružilii su i Jadran-galenski laboratorij te American Corner program US Embassy, a donatorsku PIK Rijeka i Jamnica. (aktivnosti Park’o’par).

Prijave na programe

Cjelokupni program dostupan je na poveznici: https://www.mojarijeka.hr/kalendar/bogati-program-festival-za-djecu-tobogan-2022/, a pojedinačni događaju u Kalendaru događanja https://www.mojarijeka.hr/kalendar/

Prijave na događanja otvorene su od ponedjeljka 20. lipnja te uz skupni progled svako pojedinačno možete pronaći u kalendaru događanja Dječje kuće. Za prijavljivanje potrebno je pratiti detaljno upute i potrebne kontakt podatke. Sudjelovanje na većini programa je besplatno, osim kada je izričito navedena potreba za plaćanjem sudjelovanja na radionici ili kupovina ulaznice. Dodatne potrebne informacije mogu se dobiti javljanjem na mail info@djecjakuca.hr .