U subotu, 17. listopada, u Rijeci će se održati TENZIJE – jednodnevni festival audiovizualnih izvedbi i edukacija u organizaciji TIPSY kolektiva. Uz masterclass u masteringu sa Zarkoffom, očekuje nas live nastup istaknute francuske producentice Fantastic Twins i nagrađivanog multimedijalnog umjetnika Ivana Marušića Klifa.

Masterclass Saše Rajkovića

TENZIJE su micro festival avanturističkih, eksperimentalnih audiovizualnih izvedbi i edukacija na partikularnim lokalitetima grada Rijeke. Festival čini jednodnevni edukativni, umjetnički i klupski program europskih i nacionalnih izvođača I izvođačica.

Program počinje u 11 sati u DeltaLabu gdje će Saša Rajković, poznat po elektronskom projektu Zarkoff, održati masterclass iz masteringa. Rajković je vlasnik studija Sensorium u kojem radi mastering za izdavačke kuće poput Creme Organization, Raw Culture, Return To Disorder, Endless Illusion itd. U raznim funkcijama, ali uvijek u tonskom sektoru, sudjelovao je u realizaciji više od 250 glazbenih izdanja, TV emisija i filmova.

U sklopu masterclassa sudionike će uvesti u temu, upoznati s pojmovima i postupcima, te provesti kroz rad na primjerima. Namijenjen je maloj grupi, do 10 polaznika. Ulaz je besplatan, a prijaviti se možete ovdje.

Fantastic Twins - Credit, Marco Dos Santos

Fantastic Twins – Credit, Marco Dos Santos

Audiovizualni dio u Exportu

Središnja A/V manifestacija ugostit će Fantastic Twins, live act francuske producentice i vlasnice izdavačke kuće Microdosing Julienne Dessagne. Dessagne je potpuno uronjena u svijet elektroničke glazbe. Započela je samostalni projekt 2013. Od tada broji izdanja na renomiranim etiketama kao što su Optimo Music, Hippie Dance, Kompakt Records, te Weaponize Your Sound, seriji posvećenoj glazbenoj produkciji žena. EP New You utemeljio je reputaciju Dessagne kao majstorice avangardnog zvuka, kao i debitantski album Obakodomo, zvučni zapis predstave suvremenog plesa.

Kliff

Tenzije donose i nastup Ivana Marušića Kliffa

Njezinu psihodeličnu elektroniku prožetu česticama plesne glazbe obogatit će nastup Ivana Marušića Klifa, jednog od istaknutih i nagrađivanih autora eksperimentalnog smjera na hrvatskoj sceni medijske umjetnost. Klif se bavi izradom kinetičkih, svjetlosnih i video instalacija, te povremeno performansom. Radi s glazbom i zvukom u sklopu kazališnih, filmskih, televizijskih i glazbenih projekata. Izlagao je i nastupao u Europi i SAD-u. Inicijator je i direktor Vector Hack festival. Uvod i ugođaj izvedbama kreirat će TIPSY rezident di.merkl. Događanje počinje u 21 sat u Exportdrvu, a ulaznica iznosi 50,00kn.

Nastavak plesa odvija se uz Mimija, člana zagrebačkog kolektiva ekstrakt, koji je s godinama izgradio reputaciju vrsnog selektora i tehničara. Uz redovite nastupe u svim bitnim zagrebačkim klubovima i na festivalima, gostovao je u Berlinu, Londonu, Parizu i cijeloj regiji. Pult dijeli s Mijom, ljubiteljicom žanrovski raznolike glazbe, ponajviše na vinilima. Mia je trenutno aktivna na sceni od Hamburga do Rijeke.

Ulaznice i rezervacije

TENZIJE su dio umjetničkog programa Rijeka 2020, programski pravac Slatko & Slano, u organizaciji TIPSY kolektiva. Svi programi održat će se poštujući epidemiološke mjere uz limitirani broj posjetitelja. Ulaznice za glavnu izvedbu možete rezervirati na ti.tip.tipsy@gmail.com. Radi zaštite zdravlja, organizatori apeliraju na držanje obavezne fizičke distance, pojačanu higijenu, te nošenje zaštitne maske za lice.

Oznake

Kalendar događanja

Izložba
 • 27.06. – 09.07.
 • (19:00)

Putujuća izložba fotografija “Tokyo Before / After” u Kortilu

Izložba predstavlja profil Tokija kroz umjetnost fotografije, pri čemu se prizori iz 1930/1940-ih izlažu kao suprotnost onima nastalima nakon 2010. godine...

Detaljnije

Film
 • 06.07.
 • (21:00)

Dokumentarni filmovi u Društvenom centru Drenova

U sklopu manifestacije Ljeto na Drenovi u srijedu 6. srpnja u 21 sat u dvorištu Društvenog centra Drenova na adresi Drenovski put 138a, u suradnji s LFF-om možete pogledati dva kratkometražna dokumentarna filma....

Detaljnije

Književni susret
 • 07.07.
 • (20:00)

Knjiga na nezgodnim mjestima: Dino Pešut u pothodniku ispod autoceste na Krnjevu

U četvrtak 7. srpnja u 20 sati u pothodniku na Krnjevu koji prolazi ispred autoceste, a u kojeg se ulazi iz Medovićeve ulice održat se novi susret iz ciklusa Knjiga na nezgodnim mjestima Gradske knjižnice Rijeka....

Detaljnije

Festival
 • 07.07.
 • (21:00)

Lela Kaplowitz Trio stiže na Festival Štikla

Cijenjena hrvatska jazz vokalistica sa svjetskim glazbenim iskustvom Lela Kaplowitz je nastupala u Madison Square Gardenu, Birdlandu i Blue Noteu u New Yorku, na mnogim prestižnim jazz festivalima te s vrhunskim jazz glazbenicima diljem sv...

Detaljnije

Koncert
 • 07.07. – 08.07.
 • (20:00)

LET 3 otvara Riječku zvečku

Veliko otvaranje festivala Riječka zvečka uz neprikosnovene vladare koncertnih pozornica - riječki Let 3...

Detaljnije

Koncert
 • 12.07.
 • (20:00)

Kultur Shock u Rijeci!

Atipični i politički bezobrazni sa sevdahom, punkom i rockom u savršenoj kombinaciji, u Rijeku dolaze nabrijani da bi vas ”kulturno šokirali”!...

Detaljnije