Tehnički fakultet u Rijeci testira T-Mobile LTE mrežu u području robotike

Kao jedna od najvećih prednosti korištenja LTE-a u području mobilne robotike ističe se mogućnost komunikacije robota u stvarnom vremenu s obzirom na velike brzine prijenosa podataka koje LTE donosi.

Detaljnije, aplikacija uz koju se vrši testiranje određuje da robot nadzire definirani prostor te se kreće prema zadanoj strategiji koja je takva da robotova kretanja nisu lako predvidiva. Ova vrsta aplikacije zahtjeva stalnu vezu, veliku propusnost podataka, vrlo male latencije i iznimno stabilnu vezu zbog video i audiostreaminga te kontrole robota u stvarnom vremenu s bilo koje lokacije što je uz korištenje LTE tehnologije lako ostvarivo.

Komunikacija je u mobilnoj robotici jedna od najvažnijih komponenata koja otvara nove mogućnosti i načine korištenja robota. Ugrađivanjem LTE USB podatkovnog uređaja na robota mogu se prenositi u stvarnom vremenu podaci prikupljeni od senzora, kontrolirati roboti iz udaljenih lokacija, međusobno koordinirati roboti i dr. Korištenjem LTE tehnologije, uz minimalnu potrošnju energije i bez potrebe za posebnim prilagođavanjem okoline u kojoj robot djeluje, povećava se mobilnost i autonomija robota.

“HT je prvi u Hrvatskoj svojim korisnicima omogućio da testiraju LTE – mrežu budućnosti koja omogućava brzine surfanja i do deset puta veće od trenutačnih. Odabrani korisnici tako svakodnevno te u potpunosti besplatno testiraju LTE mrežu T-Mobilea – najnapredniju, četvrtu generaciju mobilne mreže koja omogućava prijenos podataka uz brzine i do 150 Mbit/s u downloadu te mi je drago da u testiranju ove najnaprednije tehnologije i njenoj primjeni i u području robotike sudjeluje i Laboratorij za umjetnu percepciju i autonomne sustave Tehničkog fakulteta u Rijeci“, izjavio je Goran Toplek, direktor Odjela za planiranje i izgradnju radijskih pristupnih mreža HT-a.

„U Laboratoriju za umjetnu percepciju i autonomne sustave (APAS Lab) Tehničkog fakulteta u Rijeci pokrenuli smo ove godine aktivnosti i istraživanja iz mobilne robotike. Kroz suradnju fakulteta i Hrvatskog Telekoma želimo studentima i mladim istraživačima omogućiti uvjete za provođenje istraživanja, razvoja i testiranja s najsuvremenijim uređajima i tehnologijama. Prvi primjer je upravo ova robotska aplikacija u sklopu koje ćemo koristiti i testirati T-Mobile LTE mrežu,“ istaknuo je doc. dr.sc. Kristijan Lenac, predstojnik Zavoda za računarstvo Tehničkog fakulteta u Rijeci.

Detaljnije o aplikaciji: aplikacija omogućuje robotu da bude u stalnoj vezi s centralom preko LTE veze. Video i audio signal sa više kamera i mikrofona montiranih na robota te razni podaci prikupljeni od senzora odašilju se u stvarnom vremenu prema centrali. Istovremeno preko istog LTE kanala u suprotnom smjeru operator može slati naredbe za upravljanje robotom (robot se prebacuje iz autonomnog rada u daljinsko upravljani rad). Također je moguće uključiti i audio vezu prema robotu ako se želi nešto komunicirati preko zvučnika. Osim direktnih naredbi dobivenih od centrale, robot autonomno reagira na predodređene događaje.

Kalendar događanja