Za nagradu se natjecao 51 naslov iz kojih je žiri prvo odabrao 11 polufinalista, da bi se pobjednik doznao među pet autora.

Osim slavljenice Tulić, bili su to romani “Sezona berbe” Magdalene Blažević (Fraktura), “Potop” Damira Karakaša (OceanMore), “Slučaj vlastite pogibelji” Kristiana Novaka (OceanMore), i “Knjiga za Maju” Marka Tomaša (V.B.Z.).

Predsjednice žirija Vanda Mikšić čestitala je Tei Tulić i kazala da je žiri teškom mukom došao do pobjednika i da su romani u finalu sjecište različitih interpretacija, različitih čitanja i različitih ukusa članova žirija . “Mislim da bi svaki od finalista koji danas ovdje sjedi realno zaslužio tu nagradu”, kazala je.

Već je i širi izbor od 11 naslova koje smo odabrali, pokazatelj kvalitete i vitalnosti hrvatske prozne književnosti, a jednako tako i bez namjere da stvar relativiziramo, doista moram ponoviti da je svaki od ovih pet romana koji su se našli u finalu doista jedinstven, kazala je.

Autorica nagrađenog romana dobila je novčanu nagradu od 10 tisuća eura i audioizdanje knjige na platformi Book&zvook. Nagradu je uručila ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti Ministarstva Nevena Tudor Perković.

O autorici

Tea Tulić (Rijeka 1978.) osvojila je 2011. nagradu Prozak za najbolji rukopis autora do 35 godina za proznu knjigu Kosa posvuda. Članica je žirija međunarodnog književnog natječaja Lapis Histriae te neformalne riječke književne skupine RiLit.

U kratkom romanu kći pripovijeda o ocu, a u priči se povremeno dotakne i onostranih Volge i Buge, mrtvih žena koje još žive u njihovom sjećanju i koje ih navigiraju. Melankolična je to priča o odrastanju uz oca koji od frajera pritisnuta životom postaje – kako mu kopni volja uslijed razočaranja u svijet i vrlinu – tek sjena prijašnjeg bića. Priča je bajkovita i ponekad trpka, a sjetna raspoloženja smjenjuju se s komičnim situacijama uz prodore naturalizma i simbolizma, kaže se o romanu.

Kalendar događanja

Radionica
 • 17.06. – 18.07.
 • (00:00)

„Poezija je sloboda“ – radionice poezije s Fridom Šarar

Radionice poezije Fride Šarar odvijat će se kroz deset susreta te je poželjno sudjelovanje na svakom. Prijave se primaju putem online obrasca...

Detaljnije

Predstava
 • 19.07. – 20.07.
 • (00:00)

Riječke ljetne noći: predstava „Leica format“ po romanu Daše Drndić

Hrvatska drama u suradnji sa studijem Gluma i mediji Akademije primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci...

Detaljnije

Koncert
 • 19.07.
 • (21:30)

The Frajle

The Frajle, koje će nastupiti u Rijeci u okviru Ljeta na Gradini, za sebe kažu kako pjevaju – srcem, što riječka publika uvijek prepozna i nagradi....

Detaljnije

Koncert
 • 21.07.
 • (20:30)

“30 let duše”, obljetnički koncert Karin Kuljanić i Mirjane Bobuš 

Povodom 30 godina glazbenog djelovanja, Karin Kuljanić, na Trsatskoj će gradini pozornicu dijeliti s Mirjanom Bobuš....

Detaljnije

Projekcija
 • 25.07.
 • (21:00)

Ljetna priča iz Benčića: inkluzivne projekcije ljetne večeri „Film svima“

GKR i Film svima ponovno udružuju snage i ovoga puta na veliko platno kina Benčić donose besplatne projekcije za sve nas...

Detaljnije

Koncert
 • 01.08.
 • (21:00)

Veliki open air koncert u Rijeci: dolaze Stoned Jesus i Dopelord!

Dobitna kombinacija zaraznih riffova i energičnog nastupa utjelovljuje omiljeni bend hrvatske publike, Stoned Jesus, koji dolazi na Podvežicu u četvrtak, 1.8. Povodom svoje jubilarne turneje kojom obilježavaju 15 godina postojanja, prid...

Detaljnije