Art-kino nastavlja s programom Krenimo od 0! koji je posebno osmišljen za prvi susret djece s kinom, a tom prigodom na repertoar kina Dječje kuće ove veljače stižu kratki filmovi iz popularnog domaćeg serijala o legendarnom profesoru Baltazaru, uz koji su odrasle generacije djece na ovim prostorima.

Prvi filmski blok Svijet profesora Baltazara uključuje epizode Pepino Cicerone i Najveći snjegović, a prikazuje se u utorak, 20. veljače u 10 sati, dok je drugi blok zakazan za subotu, 24. veljače u 16 sati, uz epizode Maxol i Amadeusove uši.

Glavni je lik ovog animiranog serijala profesor Baltazar, dobroćudan i maštovit znanstvenik, ljubitelj prirode i svih živih bića, borac za dobro, promicatelj tolerancije, suživota i ljubavi koji uči kako riješiti probleme na jednostavan i miroljubiv način, uz pomoć inovativnosti i pozitivne energije. Radnja serijala zbiva se u imaginarnom Baltazar-gradu, gradu za koji je kao inspiracija poslužila upravo Rijeka, a riječ je o najuspješnijem projektu Zagrebačke škole crtanog filma.

Podsjetimo, program Krenimo od 0! sastavljen je od kratkog bloka animiranih filmova koji su djeci do 7 godina bliski temom, trajanjem i vrstom animacije. Trajanje svakog bloka je 20 minuta, a po završetku projekcija najmlađim gledateljima uručuju se diplome s njihovom fotografijom iz kina za uspomenu na njihove prve kino korake.

Kako bi iskustvo prvog odlaska u kino malim posjetiteljima bilo još ljepše, po završetku projekcije slijedi popratna radionica izrade filmskog plakata koja će se održati u Šumi Striborovoj. Ondje će, uz pomoć voditelja radionice Brune Butorca i Dobriše Radovanovića, djeca saznati što sve filmski plakat sadrži, a potom i izraditi svoj plakat za Baltazara koji mogu ponijeti kući.

Radionice su drop-in tipa i sudjelovanje je besplatno, a cijena ulaznica za projekciju iznosi 4 EUR. Ulaznice su dostupne putem stranice ulaznice.hr te na blagajni Dječje kuće i Art-kina koje se otvaraju sat vremena prije početka prve projekcije u danu. Zbog ograničenog broja dostupnih mjesta, posjetiteljima se preporučuje da provjere dostupnost ulaznica za željenu projekciju te osiguraju svoje ulaznice na vrijeme.

 

Proteklih petnaest godina Art-kino predano radi na medijskom opismenjavanju djece, bilo kroz obiteljski program koji se protekle tri godine odvija u kinu Dječje kuće, radionice ili program Škola u kinu koji djecu i mlade odgaja da zavole film i odlazak u kino.

Krenimo od 0! (Let’s start from 0!) novi je projekt Art-kina financiran od strane Europe Cinemas u sklopu Collaborate to Innovate inicijative mreže europskih nezavisnih kina Europa Cinemas. Projektom koordinira splitsko Kino Mediteran, a u njemu, pored Art-kina, sudjeluju i Kinematografi Dubrovnik, javna ustanova u kulturi Grada Dubrovnika.

Cilj projekta razvoj je nove publike te njihove edukacije od najranije dobi budući da su u programskom fokusu obitelji s djecom do sedam godina. Naime, programima će se ukazati na činjenicu da je od iznimne važnosti djecu od najranije dobi upoznavati s raznolikom kulturnom produkcijom kako bi se u budućnosti izbjegle jednostranost i isključivost kod odabira iste, kao i suživljavati ih s prostorom kinodvorane kao prirodnim okolišem filma.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/krenimo-od-0

Kalendar događanja

Izložba
 • 09.04. – 27.04.
 • (19:00)

Izložba “Budi susjed!” i Urbani separe u Galeriji Kortil

Izložba pokazuje što se dogodi Rijeci kada se spoji deset tisuća susjeda, posjetitelja, stručnjaka, volontera, institucija, partnera, turista i mjesnih odbora...

Detaljnije

Radionica
 • 20.04.
 • (12:00)

Geštalt psihološka radionica

Geštalt psihološka radionica o gaslightingu na kojoj će psihologinja Mia Rukavina nastojati stvoriti prostor za holistički pristup temi s fokusom na osnaživanje žena...

Detaljnije

Izložba
 • 19.04. – 20.04.
 • (12:00)

Izložba na Sajmu 3N: Napusti normalne naprave

Zagrebačka Radiona te slovenski kolektivi Cirkulacija2 i BridA sudjeluju u izlagačkom dijelu Sajma 3N: Napusti normalne naprave u dvorani Filodrammatice...

Detaljnije

Druženje
 • 23.04.
 • (18:30)

Upoznaj umjetnika u MMSU-u: Vlad Nancă

Rumunjski umjetnik Vlad Nancă, koji je trenutno u Rijeci na umjetničkoj rezidenciji Kamov, predstavit će nam svoju dvadesetogodišnju karijeru...

Detaljnije

Predavanje
 • 25.04.
 • (13:00)

Predavanje „EU projekti – moj izbor za karijeru!“ na Filozofskom fakultetu

Predavanje će održati Srđan Kerčević iz Regionalne razvojne agencije Primorsko-goranske županije....

Detaljnije

Književni susret
 • 26.04.
 • (18:00)

Impulse festival: Promocija “Antologije hrvatske i srpske slem poezije” u GKR-u

Jedinstveni kulturni poduhvat koji na jednom mjestu okuplja 64 pjesnika i pjesnikinje iz dviju susjednih država koji na 368 stranica predstavljaju svoju poeziju ...

Detaljnije