Svibanj u Art-kinu Croatia

Bogati filmski svibanj u Art-kinu Croatia u Rijeci započeo je programom “Filmovi Foto-kinokluba Jadran” i tribinom “Neprofesijsko filmsko stvaralaštvo 70-ih u radnom okruženju“, a nastavlja se Danima antifašističkog filma, koji donose višestruko nagrađivani “Zemlja i sloboda” Kena Loacha, “Limeni bubanj” Volkera Schlöndorffa koji je dobio Zlatnu palmu na Cannesu 1979, antologijski “Doviđenja, djeco” Louisa Mallea, dobitnik Oscara za najbolji strani film 1981. “Posljednji metro” Francoisa Truffauta, “Kapetan Mikula Mali” Obrada Gluščevića, te dobitnik Zlatnog lava na Mostri 1966. – “Bitka za Alžir” Gilla Pontecorva, Tu je i okrugli stol “Zašto antifašizam danas?” koji moderira novinar Mišo Cvijanović.

Na programu su i ponajbolji kratki hrvatski filmovi iz produkcije Kinorame, višestruko nagrađivani “Tulum” Dalibora Matanića,”Tri ljubavne priče” Snježane Tribuson,  “Posljednja pričest” Ivana-Gorana Viteza, “Foto atelje” Lukas Nola, te “Hotel za pse” Mirande Herceg. Ponajbolji suvremeni talijanski film prikazat će se kroz Reviju novog talijanskog filma, u suradnji sa Zajednicom Talijana Rijeka, poput “Pobijediti” Marca Bellocchija (“Vincere”) prikazanog na službenoj konkurenciji Cannesa, ili “Kako Bog zapovijeda” (“Come Dio comanda”) redatelja Gabriela Salvatoresa,

U svibnju, u suradnji s Queer Zagreb u sklopu ReeQueeracije prikazat će se “Sklonište” (“Riparo”) Marca S. Puccionija o dvjema ljubavnicama čiji odnos mijenja dolazak mladog imigranta, te brazilske i talijanske kratke queer filmove.

Stižu i nagrađeni filmovi s ovogodišnjeg Etnofilma, između ostalih i nepalski “Menstruacija” (“Chhau”) Ramesha Khadke.

U Art-kino dolazi i najbolji dokumentarac po izboru publike na Festivalu dokumentarnog filma Encounters 2009.-film “RIP! A Remix Manifesto” web aktivista i redatelja Bretta Gaylora istražuje probleme autorskih prava u informatičkom dobu.

Tu je i animirano remek-djelo “Fantastični gospodin Lisac” (“Fantastic Mr.Fox”) redatelja Wesa Andersona, te “Gigante”, film o zaljubljenom noćnom čuvaru, redatelja Adriana Binieza, dobitnika Srebrnog medvjeda na Berlinaleu.

Kraj mjeseca donosi program “Fernando Vicentini Orgnani-redatelj i producent” u organizaciji Udruge Filmaktiv koji u Kino dovodi i samog redatelja Orgnanija.

Svibanj donosi i kino-koncert, naime u Kino stiže kultni film “Erotikon” redatelja Gustava Machatyja, uz live nastup Icon orchestra iz Praga.

Kao aktualnost mjeseca definitivno je i Stop and Go animacija By Sarah Klein u suradnji s Hrvatskim filmskim savezom, 22 filma inovativne stop animacije različitih autora, a Kino će posjetiti i sama njujorška umjetnica i selektorica programa Sarah Klein.