Za sve koji su propustili ljetne srijede s Kieślowskim, kada je Art-kino obilježilo 80 godina od rođenja i 25 od smrti redatelja i scenarista Krzysztofa Kieślowskog, program pod nazivom Sve boje Kieślowskog ima novi termin – od 25. do 30. siječnja – kada će posjetitelji moći pogledati šest antologijskih djela velikog poljskog autora: Plavo, Bijelo, Crveno, Dvostruki Veronikin život, Kratki film o ubijanju i Slučajnost.

Iz bogatog i upečatljivog opusa kojim je Kieślowski stekao reputaciju angažiranog i kritici naklonjenog autora, sklonog nadmudrivanju sa sistemom kojeg nastoji razobličiti, Art-kino izdvaja filmove iz njegove druge faze koja je označena njegovim odmakom od konkretnog i uzletom prema metafizičkom i slučajnom.

Sa zajedničkim terminom svih filmova u 18 sati, program 25. siječnja otvara film Plavo, prvi dio autorove trilogije boja koja je inspirirana bojama francuske zastave i idealima iz njezinog revolucionarnog razdoblja: slobodom, bratstvom i jedinstvom.

Plavo govori o ženi (Juliette Binoche) koja nakon nesreće u kojoj gubi kćer i muža, poznatog skladatelja, pokušava pokidati svaku vezu s prijašnjim životom, što i doslovno čini s muževljevom nedovršenom partiturom, samo kako bi shvatila da pitanja vlastitog izbora ne mogu poništiti stvarnost koja se k tome vrlo uspješno trudi poništiti čovjekov osjećaj slobode. Film je nagrađen Zlatnim lavom u Veneciji, a na istom festivalu Juliette Binoche je osvojila Kup Volpi za najbolju glumicu.

U srijedu, 26. siječnja, na programu je Bijelo, drugi dio trilogije boja. Dobitnik Srebrnog medvjeda u Berlinu za najbolju režiju prikazuje napore poniženog i uvrijeđenog muža Karola (Zbigniew Zamachowski) da se osveti supruzi Dominique (Julie Delpy) koja ga je prisilila na razvod i time mu praktički onemogućila daljnji boravak u Parizu.

Idući dan, 27. siječnja rezerviran je za Crveno, finalni dio trilogije boja. U Crvenom radnja je smještena u Ženevu, a priča prati odnos koji se razvija između studentice i povremene manekenke Valentine (Irène Jacob) te suca u penziji Josepha (Jean-Louis Trintignant), koji dane provodi prisluškujući svoje susjede, nakon što mu ova autom pregazi psa. Crvena se smatra najuspjelijim dijelom trilogije, uz nominacije za sve prestižnije filmske nagrade.

U petak, 28. siječnja na programu je Dvostruki Veronikin život, glazbena psihološka drama o životu žena dvojnica – Weronike iz Poljske i Veronique iz Francuske – za čiju je dvostruku ulogu Irène Jacob na festivalu u Cannesu 1991. godine nagrađena kao najbolja glumica, dok je redatelj osvojio Nagradu Međunarodne kritike FIPRESCI i Nagradu ekumenskog žirija, a film je godinu kasnije nominiran i za Zlatni globus.

Nastavak ciklusa 29. siječnja donosi kontroverznu, nagrađivanu i hvaljenu kriminalističku dramu Kratki film o ubijanju, originalno zamišljenu kao dio TV-serijala Dekalog nastalog kao meditacija na osnovu deset božjih zapovijedi. Film je 1988. godine na kanskom festivalu osvojio Nagradu žirija, kao i Nagradu FIPRESCI, a prvi je naslov koji je osvojio Nagradu za najbolji film Europske filmske akademije.

Ciklus Sve boje Kieślowskog 30. siječnja zaključuje film Slučajnost, omnibus sastavljen od triju priča o mladiću Witeku (Bogusław Linda) koji pokušava uhvatiti vlak te kako ta obična okolnost može, ovisno o tome hoće li se popeti na njega i koga će na njemu sresti, utjecati na daljnji tijek mladićevog života. Osmišljen kao svojevrsna meditacija o nemogućnosti samostalnog formiranja sudbine u totalitarnom okruženju, film predstavlja autorov odmak od vanjskog ili konkretnog pristupa stvaranja filmske stvarnosti i prelazak na teren unutrašnjeg ili apstraktnog koja se najbolje manifestira u prodoru mašte u svijet realnog.

Ulaznice

Za ulazak u Art-kino potrebna je EU digitalna covid potvrda, a program se provodi u skladu sa svim epidemiološkim mjerama.

Ulaznice se mogu rezervirati putem e-pošte (ulaznice@art-kino.org), a kupiti na blagajni Art-kina svakoga dana sat vremena prije početka prve projekcije ili na internetskoj stranici ulaznice.hr.

Više informacija potražite na https://www.art-kino.org/hr/program/ciklusi/sve-boje-krzysztofa-kieslowskog

(Prizor iz “Kratkog filma o ubijanju” / Foto: Art-kino press)